Ondernemerschap

Yur Advocaten: Patrique, Jens en Gijs zijn 15 jaar advocaat!

Yur Advocaten - Rotterdam

Ben je een net afgestudeerde jurist, jonge advocaat, of wil je later in je loopbaan advocaat worden? Dan ben je welkom bij Yur. Advocaten Patrique Ouwens, Jens Maliepaard en Gijs van der Spek bewandelden alle drie hun eigen weg naar het nuchtere Rotterdamse advocatenkantoor.  Eén ding hebben ze zeker gemeen. Bij Yur zijn ze op de plek die het best bij hen past. ‘Wat Yur onderscheidt, is dat we écht samenwerken. Alle advocaten hebben hun eigen specialisme, maar er zijn geen eilandjes binnen ons kantoor. Wij vormen één team.’ De ervaren advocaten geven een belangrijk advies aan jonge juristen. ‘Kies een kantoor dat écht waarde hecht aan jouw persoonlijke leven, zodat je niet overweldigd wordt door de werkbelasting!’

Voordat Gijs advocaat werd, werkte hij vijf jaar als universitair docent aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. ‘Ik ben pas op mijn vijfendertigste beëdigd als advocaat, wat niet alledaags is. De jongere generatie van nu denkt vaak dat zij direct de gerichte carrièrestappen moeten zetten om een succesvolle advocaat te worden, maar dat is zeker niet altijd het geval. Na een uitgebreide studieperiode met allerlei bijbanen en de eerste stappen als ondernemer, heb ik na afronding van mijn studie op mijn dertigste, mijn juridische basis verder verstevigd aan de universiteit. Na een start bij een ander middelgroot kantoor, bouwde ik mijn praktijk uit bij Yur en leid ik nu het team Contracten en Geschillen. Voor mij geldt dan ook bepaald niet dat ik advocaat-stagiair ben geworden na een nominaal afgeronde studie,’ deelt Gijs lachend.

In tegenstelling tot Gijs hebben Patrique en Jens direct het juridische strijdtoneel betreden. Patrique begon zijn loopbaan bij een klein kantoor voordat hij later bij Yur Advocaten aan de slag ging. Jens nam in 2013 Houweling & Kars over, een klein kantoor dat gevestigd was in Bleiswijk.
Jens kwam niet per toeval bij Yur terecht. De twee advocaten kennen elkaar al jaren, eerst van hun beroepsopleiding en later van verschillende procedures. ‘Ik kwam Patrique tegen op Koningsdag nadat ik mijn voordeur uitstapte. Wij raakten in gesprek over mogelijke samenwerkingsvormen. Ik wilde deel uitmaken van een groter kantoor in Rotterdam en daar mijn horizon verbreden. Wij maakten een afspraak bij Yur op kantoor en de rest is geschiedenis. Ik werk nu zo’n drie jaar bij Yur, en dat bevalt uitstekend’, verklaart Jens.


Vijftien jaar dossiers vreten, hoe ga je daar mee om?
‘Vanaf dag één als advocaat heb ik al een eigen klantenkring. In het begin had ik een brede praktijk. Later specialiseerde ik mij en ging ik gerichter te werk. Wat ik de afgelopen vijftien jaar écht heb geleerd is dat je naast de juridische inhoud op zoek moet gaan naar een gepaste oplossing voor de klant. Juristen hebben vaak nogal de neiging om met een dichtgetimmerd advies naar de klant te stappen, terwijl dat niet altijd een oplossing voor de situatie van de klant biedt. Snel schakelen en dezelfde taal als de ondernemer spreken, is een must om een succesvolle praktijk te runnen binnen het insolventie- en ondernemingsrecht’, zegt Patrique.

’Bij mij is dit anders verlopen’, vult Gijs aan. ‘Mijn ontwikkeling zie ik als een reeks stappen. Na mijn functie aan de universiteit was ik al een gespecialiseerde jurist maar bepaald nog geen advocaat, daarna kwam daar de praktijkopbouw bij en de opleiding van jongere kantoorgenoten. Je staat als advocaat continu in verbinding, het is daarom belangrijk dat je snel leert hoe je relaties onderhoudt en verder uitbreidt.’

‘Wat ik in de afgelopen jaar écht heb geleerd is het menselijke aspect van de advocatuur. Iedereen is anders, dus de interpretatie van mensen van precies dezelfde situatie kan sterk uiteenlopen. En laten we eerlijk zijn, de werkelijkheid is vaak gekker dan je zou verwachten en zaken zijn zelden zwart-wit’, vertelt Jens lachend.

Mijlpalen
Wanneer de vraag wordt gesteld of de advocaten mooie mijlpalen kunnen opnoemen die hen zijn bijgebleven, lachen ze uitbundig. ‘Ik denk dat wij wij alle drie talloze momenten kunnen noemen die echt het verschil hebben gemaakt voor onze cliënten’, vertelt Patrique. ‘Soms kunnen procedures lang duren, zoals een zaak die ik zeven jaar lang heb behandeld. Het is dan geweldig om te zien dat een zaak uiteindelijk met succes wordt afgesloten door middel van een kort geding. Gijs lachend : ’Ik kreeg juist eens een (ongegronde) klacht van een wederpartij dat een zaak bij de rechtbank door mij negen jaar duurde’. Patrique: ‘Daarnaast ben ik het meest trots op wat we als kantoor hebben bereikt. Wat ons onderscheidt, is dat we écht samenwerken. Er zijn geen eilandjes binnen ons kantoor, maar we vormen één team. We zijn in staat om onze expertise snel intern te delen, zodat ik de klant compleet en praktisch kan adviseren ‘, vertelt Gijs.

Tips voor startende advocaten
‘Wat ik startende advocaten graag mee wil geven is om zich niet uitsluitend te richten op het inhoudelijke aspect van het vak. Hard werken is zeker belangrijk, maar het is ook essentieel dat het plezier behouden blijft. De advocatuur is een veeleisende wereld, daarom is het bewaken van een goede balans tussen werk en privé van groot belang. Wanneer startende advocaat-stagiaires na 18:30 uur nog steeds hard aan het werk zijn op ons kantoor, stuur ik ze gewoon naar huis. Kies een kantoor dat écht waarde hecht aan jouw persoonlijke leven zodat je niet overweldigd wordt door de werkbelasting.’

‘Hier sluit ik mij bij aan. Als je begint, is het belangrijk om goed na te denken over welk kantoor bij je past. Elk kantoor is anders. Dus ga op onderzoek uit, loop stage, praat met mensen die er al werken en kijk goed rond. Alleen op die manier kom je op de juiste plek terecht’, vult Jens aan. ‘Wat ik jonge advocaten zou willen meegeven, is dat ze ook moeten genieten van de reis die niet altijd over de gebaande paden hoeft te lopen. Zaken die niet direct verbonden zijn met werk kunnen daar complementair aan zijn. Maak die reis: ontwikkel een hobby, leer een nieuwe taal, doe een bestuurtje. Je mag echt de tijd nemen om jezelf verder te ontwikkelen’, adviseert Gijs tot slot.

Ook aan de slag bij Yur?
Wil jij als starter jouw horizon verbreden bij Yur? Dat kan! Wij zijn altijd op zoek naar nieuw juridisch talent dat aan de slag wil bij het modernste advocatenkantoor van Rotterdam. Benieuwd naar de mogelijkheden? Bekijk onze vacatures en ontdek het zelf!

Dit artikel wordt u aangeboden door

Yur Advocaten

SNEL. SCHERP. SAMEN. STERK.

Meer nieuws