Ondernemerschap

Zo bewaar je de orde in het magazijn

29-03-24

Bijna iedere onderneming, van winkel tot kantoor tot fabriek heeft een magazijn. Dit magazijn kan, zoals je als ondernemer misschien wel weet, binnen de kortste keren veranderen in een zwijnenstal. Dat is niet alleen irritant, maar kan in sommige gevallen zelfs gevaarlijke situaties veroorzaken. In dit artikel vertellen we je hoe je orde bewaart in het magazijn.

Creëer een systeem

Het begint allemaal met het creëren van een systeem, om spullen en documenten snel en makkelijk terug te kunnen vinden. Dit kan bijvoorbeeld door bepaalde artikelen te coderen of door te werken met een kleurcode en stickers of gekleurde kabelbinders te gebruiken om segmenten in het magazijn van elkaar te onderscheiden. Zo weten jij en je personeel niet alleen waar ze bepaalde artikelen kunnen vinden, maar ook waar ze deze eventueel terug moeten leggen.

Optimaal gebruik maken van beschikbare ruimte

In veel magazijnen vindt altijd een gevecht plaats tegen de beschikbare ruimte: er is altijd te weinig. Probeer de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken door te werken met hoge stellingkasten, dan moet je maar eens in de zoveel tijd er even een trapje bij pakken. Spullen bewaren op de grond is een absolute no go. Ten eerste gaat de inspectie dit niet leuk vinden en ten tweede kan het ook echt hele vervelende en gevaarlijke situaties opleveren.

Voorraadmanagement

In het constante gevecht tegen het gebrek aan beschikbare ruimte ben je als eigenaar van het magazijn genoodzaakt om slim om te gaan met je voorraadmanagement. Dit is een beetje een kwestie van trial and error. Idealiter heb je geen overvol magazijn, maar wel altijd alles op voorraad. Probeer dus goed de in- en uitstroom van goederen bij te houden, zowel van handelswaar als van artikelen van eigen gebruik. Na verloop van tijd kun je een gevoel creëren voor het juiste moment van bijbestellen en de juiste omvang van je orders.

Schoonmaken

Tot slot is het ontzettend belangrijk om je magazijn goed schoon te houden. Het magazijn is vaak een plek die niet meegenomen wordt in de schoonmaak, omdat het immers geen plek is die de klant ziet. Voor de eigen gezondheid, veiligheid en het werkplezier is het toch verstandig een roostertje te maken en iemand eens in de week de boel eens goed te laten opruimen en op z’n minst te stofzuigen. Werken in een te stoffige omgeving kan namelijk slecht zijn voor de luchtwegen.

Meer nieuws