Blog ASSA ABLOY: Deuren voor machineafscherming, voor optimale bescherming en productiviteit

03-04-18

Deuren voor machineafscherming zijn voornamelijk te vinden in de productie-industrie – ze moeten voldoen aan de strengste veiligheidseisen. Maar terwijl ze in de eerste plaats personeel beschermen tegen letsel, kunnen ze ook een foutvrij en betrouwbaar productieproces garanderen.

Neem als voorbeeld de auto-industrie, deze wordt gekenmerkd door goedkope productie, efficiëntie en natuurlijk absolute veiligheid. Zoals u wellicht weet verschillen veiligheids- en productie-eisen bij elke stap van de productieproces. Van persinstallatie tot de constructie van de carrosseriebouw tot assemblagelijnen.
We hebben gekeken hoe deuren voor machineafscherming kunnen helpen om te voldoen aan de eisen in de productie-industrie. Hieruit is het volgende naar voren gekomen:

Geïntegreerde processen
De deuren zijn vaak geïntegreerd in de machines die zich achter de deuren bevinden. Dit zorgt ervoor dat de robots niet onbedoeld kunnen beginnen. Wanneer de deur wordt gesloten, kunnen de achterliggende robots lassen of snijden, maar als de deur open is, werken de robots niet. Dit beschermt werknemers niet alleen tegen ongelukken, het zorgt er ook voor dat de processen vrij zijn van storingen en beschermd tegen schade.

Speciale functies
Machineprotectiedeuren zijn ruimtebesparend en tegelijkertijd erg veilig – vanwege hun slanke constructie is er minder afstand nodig tussen robots en werknemers in vergelijking met lichtere gordijnen. Ook zorgen korte snelle openings- en sluitcycli voor een efficiënter proces dat tijd bespaart.
Daarnaast kunnen extra functies worden toegevoegd voor het beschermen van personeel en machines. Zichtvensters zijn optioneel om toch zicht te houden op de machines, waardoor bewaking van het productieproces mogelijk is. En voor stappen in het productieproces waar sprake is van hoge druk of waar lasers gebruikt worden kunnen de deuren worden voorzien van aluminium lamellen voor extra bescherming. Dankzij deze functies is de deur toe te passen in een groot aantal situaties voor optimale bescherming.

Efficiënt openen en sluiten
Deuren voor machineafscherming hebben enorm snelle open- en sluitsnelheden. De snelheid ondersteunen efficiënte processen en minimaliseren het risico op verwonding van personeel. Ook zijn ze geschikt voor continu gebruik – ze zijn slijtvast en hebben een lange levensduur. Voor productieprocessen waarbij het werk van bovenaf wordt opgehangen, zijn er ook deuren die van onder naar boven sluiten.

Bekijk hieronder de video van een deur voor machineafscherming in actie om te zien hoe deze de veiligheid en productiviteit verbetert.

Meer nieuws