Blog BEEQUIP: wat is het verschil tussen financial en operational lease?

25-01-20

Leasen kan op verschillende manieren. Voor welke lease ga jij kiezen? Lees de specificaties door van de verschillende opties van BEEQUIP MKB Equipment Lease.

Financial lease en operational lease: wat is het verschil?
Er zijn verschillende vormen van leasen en voor die vormen gelden andere regels. Wat is precies het verschil?

Kies je voor financial lease, dan koop je een machine en betaal je hiervoor een vast bedrag per maand. Je bent direct de eigenaar. Het juridisch eigendom ligt gedurende de looptijd van de lease bij de leasemaatschappij. Als je aan het einde van de looptijd van de lease de slotsom hebt betaald wordt het juridisch eigendom aan jou overgedragen. Vanaf het moment van aankoop ben jij direct de economisch eigenaar. De machine staat dus ook op de balans van jouw bedrijf en je schrijft erop af.

Kies je voor operational lease, dan huur je een machine van de leasemaatschappij en betaal je een vast bedrag per maand. Aan het einde van de operational leaseperiode kun je ervoor kiezen om de machine terug te geven, over te kopen of om de operational lease (huur) te verlengen. Bij operational lease is de leasemaatschappij de eigenaar van de machine. Deze staat dus ook niet bij jou op de balans.

Wat is Sale & Lease Back?
Heb jij als ondernemer geld nodig? Grote kans dat je dit al hebt, maar dat het ‘vast’ zit. Namelijk in jouw machines. Met Sale and Lease Back kun je dit geld vrij maken. Je verkoopt jouw machine(s) aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Op deze manier maak je snel kapitaal vrij voor je bedrijf. Voor de lease betaal je een vast bedrag per maand en met de verkoopopbrengst kun je andere investeringen doen.

Voor sale-and-lease-back kun je zowel voor een financial- of operational lease oplossing kiezen:

Sale & Financial Lease Back: je verkoopt jouw machine(s) aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Jij blijft de economisch eigenaar van de machines en ze blijven op jouw bedrijfsbalans staan. Het juridisch eigendom ligt gedurende de looptijd van de lease bij de leasemaatschappij. Als je aan het einde van de looptijd van de lease de slotsom hebt betaald wordt het juridisch eigendom aan jou overgedragen.

Sale & Operational Lease Back: bij deze vorm van sale-and-lease-back wil je het materieel niet meer op de balans van je bedrijf hebben. Daarom verkoop je ze aan de leasemaatschappij en leaset deze vervolgens direct terug. Aan het einde van de leaseperiode kun je ervoor kiezen om de machine terug te geven, over te kopen of om de operational lease (huur) te verlengen.

Wat is het verschil tussen financial lease en huurkoop?
Huurkoop is in feite een gecombineerde vorm van koop en huur: de leasemaatschappij betaalt de machine en stelt deze aan je beschikking, waarbij de machine bij jouw bedrijf op de balans komt. Aan het eind van de periode zal ook het eigendom van de machine overgaan op jouw bedrijf. Op het eerste gezicht lijkt er dan ook geen verschil te zijn tussen financial lease en huurkoop. Toch is er een (kleine) juridische nuance: waar bij huurkoop de verschaffing van eigendom centraal staat, gaat het bij een financial lease voornamelijk om het gebruik van de machine zelf. Bij Beequip is er bij een normale financiële lease sprake van een huurkoop: jij betaalt elke maand een bedrag aan Beequip, waarbij het eigendom van de machine overgaat bij het einde van de leasetermijn.

Ik heb gekozen, en nu?
Er bestaat geen goed of fout antwoord op de vraag welke vorm van leasen het beste bij je past. Het is helemaal afhankelijk van de wensen en behoeften van jouw bedrijf. Kom je er niet helemaal uit? Wij geven je graag advies. Bel naar 010-3400844 en je krijgt direct een van onze lease experts aan de telefoon. Liever direct je leaseprijs berekenen? Klik hier om naar de leasecalculator van BEEQUIP te gaan.

Foto: Peter Loef en Eva Herrenauw van BEEQUIP

Meer nieuws