Blog Beer Fresco (HJF Advocaten): erfrecht
02-07-19
Vader en dochter zijn erfgenamen krachtens testament van een rijke weduwe, een vriendin van de dochter. Ook twee goede doelen zijn erfgenaam. Dochter is ook executeur.
Er is vier ton te verdelen. Dochter geeft haar vader een ton, die hij snel nietsvermoedend uitgeeft. Hij doet ook netjes successie-aangifte voor de erfbelasting. Dochter gaat er vervolgens zelf met drie ton van door en betaalt dus niets door aan de mede-erfgenamen, de beide goede doelen. De rechtbank ontslaat de dochter als executrice en benoemt een notaris, die de zaak moet afwikkelen. Namens de goede doelen vernietigt de notaris de uitkering aan vader omdat zij niet hebben kunnen mee delen en de notaris eist dat die ton terugkomt, zodat die opnieuw kan worden verdeeld.
De weduwe had ook nog een paar duizend euro schuld. Of vader die ook maar even wil betalen. Terecht? Ik vrees van wel.
Vader heeft de erfenis immers volledig aanvaard. Hij moet niet alleen de ton terugbetalen, omdat de verdeling door zijn dochter onjuist was, maar is ook nog eens gehouden de schulden te betalen. Maar, hij heeft nu alleen nog maar AOW…….
Moraal: bij twijfel, zorg dat u inlichtingen inwint, voordat u een erfenis niet alleen accepteert, maar ook uitgeeft!! Zorg dat u beneficiair aanvaardt, want dan accepteert u pas als gebleken is dat er geen schulden zijn. Zorg er ook voor dat u afstemt met de mede erfgenamen, voordat u stappen zet en geld uitgeeft. Vragen? Neem contact op met Beer Fresco van HJF Advocaten.