Blog Efidenz: bodemonderzoek Fugro

03-07-18

Relatieve rust in Leidschendam ten kantore van bodemonderzoeker Fugro (FUnderingstechniek & GROndmechanica), na een lange tijd van tegenvallende resultaten en een al maar afkalvende beurskoers. Of een aandeel inderdaad ‘bodemt’ zoals dat in jargon heet, is natuurlijk altijd afwachten. Gezien een aantal ontwikkelingen in de afzetmarkten èn binnen de onderneming zelf, was het aandeel wat ons betreft in ieder geval een nader onderzoek waard.

De resultatenrekening van Fugro toont al drie kalenderjaren op rij een verlies. Weinig investeringen door energiemaatschappijen, een zwakke dollar, slechte of zelfs negatieve marges op het werk dat er wel was… Fugro had een uitdaging van formaat om de bedrijfsvoering weer gezond te krijgen. En daarbij kreeg de onderneming ook nog eens te maken met kritiek op de omvang van haar schuldpositie. In recente maanden begint er echter voorzichtig wat licht in de tunnel zichtbaar te worden.

Het schuldenprobleem werd afgelopen oktober met de uitgifte van een tweede converteerbare obligatie voorlopig naar de achtergrond gezet. Van de dollarzwakte uit 2017 is weinig meer over, de Amerikaanse munt werd sinds eind januari ruim 8% duurder. Investeringen in de energiesector worden waarschijnlijker nu de olieprijs hard opgelopen is en dat hogere niveau al enig tijd vast houdt. Belangrijk is ook dat de vraag naar nieuwe bouwprojecten en uitbreidingen van infrastructuur sterk toeneemt. Daarnaast is Fugro met name in Europa, maar ook in de rest van de wereld, een belangrijke speler bij het realiseren van het groeiende aantal projecten op het gebied van hernieuwbare energie. 

De directie van Fugro was eind vorig jaar al – naar eigen zeggen – “voorzichtig optimistisch”. In februari sprak men vervolgens via een persbericht over het goede gevoel bij de “stabiliserende omzet”, om in april via een verder vrijwel identiek persbericht te wijzen op de “groeiende omzet”.

De belangrijkste informatie moet echter nog komen, want over de marges die op die groeiende omzet behaald worden, is vooralsnog weinig bekend. Omzet draaien is één ding, maar aan het werk ook iets verdienen is uiteindelijk nog altijd belangrijker. De directie gaat voorlopig niet verder dan de bewering dat de brutomarges verbeteren, dat laat nog ruimte voor interpretatie. Het neemt niet weg dat we alles beschouwend in maart van dit jaar een belang in Fugro hebben genomen binnen onze aandelenportefeuille. Een echte fundering onder de aandelenportefeuille zal Fugro wellicht niet worden, maar als we de bodem rond dit niveau hebben gevonden en nu wat opveren, dan hebben we er een mooie aanwinst bij.
 
Disclaimer: Beleggende klanten van Efidenz Capital Management B.V. houden positie in aandelen Fugro NV. Dit artikel is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties. Gebruik maken van de informatie geschiedt volledig op eigen risico. De inhoud van deze publicatie kan ieder moment in de toekomst en zonder expliciete vermelding of aankondiging gewijzigd worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten of plichten ontleend worden.

Erwin Blokland (foto, rechts), Partner at Efidenz Capital Management

Meer nieuws