Blog Frank Alexander (Efidenz): 7821 kilometer

24-04-18

De afstand tussen Seattle en Oostzaan is afgerond 7821 kilometer. Deze twee steden zijn niet willekeurig gekozen. Het bedrijf Amazon vindt haar oorsprong in deze stad in de staat Washington. Oostzaan is de bakermat van het bedrijf dat wij nu kennen als Ahold Delhaize.

Het verhaal van Amazon en haar oprichter Jeff Bezos spreekt velen tot de verbeelding. Van een online boekenverkoper is dit e-commerce bedrijf in 23 jaar uitgegroeid tot een van de grotere ondernemingen ter wereld. Ahold Delhaize heeft ook een explosieve groei meegemaakt. Waar het ooit in 1887 begon met één kruidenierswinkel in Oostzaan, staat er nu een wereldwijd opererende retailer met een omzet van ruim 62 miljard euro.

Tot juni vorig jaar hadden Amazon en Ahold Delhaize weinig met elkaar gemeen. Sinds 2000 is Ahold Delhaize met Peapod reeds actief als online supermarkt in Amerika. En in 2012 lijft Ahold Delhaize het Nederlandse e-commerce bedrijf Bol.com in, maar daar hield de vergelijking qua online-activiteiten tot voor kort dan ook wel op.

In juni 2017 deed Amazon een succesvol bod op Wholesale Foods, een biologische supermarktketen in Amerika. Het hele retail-landschap leek te veranderen. Een pure online-speler als Amazon die fysieke winkels kocht en zich bezig ging houden met voeding. De overlap tussen Ahold Delhaize en Amazon werd vanaf dat moment een stuk groter. De reactie van beleggers was vrij heftig, want aandelen van supermarkten deden een flinke stap terug. De disruptie van de sector leek in gang gezet.

Als we onderliggend echter kijken naar de resultaten deed en doet Ahold het eigenlijk gewoon heel erg goed. De integratie van Delhaize loopt op schema, de omzetten en winsten groeien gestaag en de operationele kasstroom groeit gestaag mee. Op basis van solide fundamenten hebben wij in mei van vorig jaar een positie ingenomen.

Hoe is het Ahold Delhaize sinds juni 2017 qua koersverloop vergaan?
Na het bericht dat Amazon een bod deed op Whole Foods daalde de koers fors. Deze daling hebben we aangegrepen om tot tweemaal toe het belang uit te breiden. Uiteindelijk bereikte in september 2017 de zorgen over een prijzenslag met Amazon in Amerika haar hoogtepunt (of dieptepunt zoals u wilt). In het herstel dat volgde in 2018 hebben we een deel van de winsten verzilverd en houden we op dit moment nog een resterend belang in onze portefeuille.
Veel last lijkt Ahold Delhaize namelijk niet te hebben van de initiatieven van Amazon en Whole Foods. Voor de online-retail zit Ahold Delhaize in een ander deel van Amerika en ook in een ander marktsegment. Daarnaast heeft Ahold ons inziens de vereiste online kennis en ervaring in huis vanuit Peapod en Bol.com om de concurrentie het hoofd te bieden.

De omvang van Ahold Delhaize staat net als het hoofdkantoor op gepaste afstand van Amazon. Maar op deelmarkten waar ze elkaar beconcurreren doet het bedrijf met zijn oorsprong in Oostzaan zeker niet onder voor haar concurrenten, ook niet als deze Amazon heet.

Disclaimer: Beleggende klanten van Efidenz Capital Management B.V. houden positie in aandelen Ahold. Dit artikel is nadrukkelijk niet bedoeld als een aanbeveling tot het doen van transacties. Gebruik maken van de informatie geschiedt volledig op eigen risico. De inhoud van deze publicatie kan ieder moment in de toekomst en zonder expliciete vermelding of aankondiging gewijzigd worden. Aan de inhoud kunnen geen rechten of plichten ontleend worden.

(foto: Frank Alexander -midden)

Meer nieuws