Financieel

‘Einde van het jaar inzicht? Maak op tijd de balans op!’

Rox Legal - Rotterdam

De tijd vliegt voorbij en het lijkt dan ook bizar om nu al weer over het einde van het jaar te schrijven. Perfecte timing om de balans van dit jaar alvast op te maken en te kijken wat er vóór de magische datum van 31 december van dit jaar plaats moet vinden. Rogier van Heeswijk, notaris en eigenaar van RoX Legal, vertelt waar je op kunt letten zo aan het einde van het jaar.

Ons notariaat maakt zich op voor de traditionele drukte rondom oud jaar. Iedereen wil natuurlijk graag zijn zaken en belangen hebben geregeld om vervolgens fris en fruitig het nieuwe jaar in te gaan. Om teleurstellingen te voorkomen, wijzen we u graag op een aantal zaken die u op tijd moet regelen, zodat we ze dit jaar nog kunnen realiseren.

Algemeen: fiscaliteiten
Allereerst zijn dat natuurlijk de fiscale zaken die op orde moeten zijn. Moeten we niet stiekem nog even die oldtimer aanschaffen om het banksaldo en dus de box 3 heffing te beïnvloeden. Een cabrio is in de winter immers goedkoper ;). Zouden we de hypotheek niet aflossen binnen de bandbreedte die de bank hiervoor geeft. Wellicht is dit interessant met de aanpassing van de hypotheekrenteaftrek. Is er nog een herwaarderingsreserve die aandacht behoeft? Voor zover wij als notaris niet direct kunnen helpen, hebben wij het netwerk om je te begeleiden bij dergelijke vraagstukken.

Profiteer nog van de lagere overdrachtsbelasting in 2022
Sta je voor de aankoop van een beleggingspand? Overweeg dan om het dit jaar nog te effectueren. In 2022 heb je nog te maken met lagere overdrachtsbelasting. In het nieuwe jaar betaal je meer. Zoals het ernaar uitziet, stijgt het tarief voor de overdrachtsbelasting van beleggingspanden in 2023 van 8% naar 10,4%.

Jubelton verdwijnt: dit jaar kun je nog belastingvrij schenken
Denk jij eraan je kinderen belastingvrij een ton te schenken voor een eigen woning? Doe dit dan nog dit jaar. Vanaf 1 januari 2023 kan dit niet meer. Het maximale belastingvrije bedrag is dan nog maar € 27.231.

Nieuwe Wet excessief lenen bij eigen vennootschap
Vanaf 2023 mag je samen met je partner nog maar tot € 700.000 onbelast lenen van je eigen vennootschap(pen). Een uitzondering geldt voor de financiering van je eigen woning.

Aandachtspunten bij vastgoed: doorlooptijden
Bij vastgoed moet je een aantal termijnen goed in de gaten houden. De belangrijkste zijn die van de commerciële banken. Geld opvragen als je een financiering aantrekt of een aflossingsnota opvragen als je een lening wil aflossen, kost tijd. Onze ervaring is dat banken hier strikte regels en doorlooptijden hanteren en daar niet vanaf willen wijken. Sterker nog: in drukke perioden met veel feestdagen zoals december willen ze deze termijnen juist graag uitrekken. Houd hier – zeker voor het opvragen van een aflosnota – dus rekening met een termijn van 15 tot 20 werkdagen. Dat is van belang als je een woning koopt waar een hypotheek op zit.

Verder is bij het kopen van een appartementsrecht nog van belang dat de vereniging van eigenaren een verklaring moet afgeven voor de overdracht. Doorlooptijden zijn hier minder strikt, maar de laatste week van het jaar zie je toch wel dat men graag onder de kerstboom zit. Zorg dus dat we tijdig het verzoek bij de Vereniging van Eigenaren kunnen doen.

Deze termijnen gaan dit jaar mogelijk nog meer klemmen vanwege de overdrachtsbelasting die in 2023 wijzigt. De oplossing kan de ‘Groninger akte’ zijn. De Groninger akte is een levering onder de ontbindende voorwaarde van betaling. Zo heb je de woning wel al vóór 31 december 2022 op naam, maar kunnen we de afwikkeling naar 2023 verschuiven. Houd er daarnaast rekening mee dat de hypotheekhouder (geldverstrekker) wel mee moet werken aan de Groninger akte.

Ondernemingsrecht: let op de exploitvrije dagen
In het ondernemingsrecht spelen ook termijnen die van belang kunnen zijn. Dit betreft met name de termijn voor fusies en splitsingen. Deze moeten een maand ter inzage liggen. Voor deze termijn moeten de rechtbank en de Kamer van Koophandel verklaringen afgeven. De laatste dagen van het jaar worden echter vaak als feestdagen uitgeroepen, zodat het exploitvrije dagen worden. Op deze dagen is de rechtbank niet open. Wacht daarom niet te lang in november om te deponeren. Detail is dat de fusie of splitsing altijd een dag na passeren ingaat. Passeren op 31 december 2022 betekent dus dat de fusie of splitsing pas op 1 januari 2023 van kracht is. Dat kan de wens zijn. Als het echter de bedoeling is dat de fusie terugwerkt naar 1 januari van dit jaar, wat zeker mogelijk is, dan zal je eerder moeten passeren. We helpen je uiteraard heel graag met het zorgvuldig plannen van deze termijnen. Aarzel niet om contact op te nemen!

RoX Legal ontzorgt, ook aan het einde van het jaar
Als notaris maken we graag een slot aan onze stukken. We zijn alleen niet graag het sluitstuk! Betrek ons dus tijdig en liefst zo snel mogelijk bij alles wat we dit jaar nog voor elkaar moeten krijgen. Zo kunnen we meedenken, vooruit werken en zorgen dat alles voor u in orde komt. En als wij als notariaat niet direct kunnen helpen, hebben wij het netwerk om je te begeleiden. Neem gerust vrijblijvend contact op via 010-20 01 700. Wij helpen je graag en goed!

Rogier van Heeswijk (Rox Legal)

Dit artikel wordt u aangeboden door

Rox Legal

Jouw Ondernemende Notariaat Vertrouwd Adres, Verrassend Anders

Meer nieuws