Blog Steens & Partners: voornemens belastingpakket 2021

08-09-20

In diverse media zijn al berichten verschenen met uitgelekte informatie over kabinetsvoornemens voor het Belastingpakket 2021 welke informatie al bevestigd zou zijn door bronnen uit de coalitiepartijen. De belangrijkste zaken betreffen:

Schrappen van de overdrachtsbelasting voor jonge, eerste kopers van een woning
Op dit moment betalen huizenkopers een overdrachtsbelasting van 2% over de waarde van de woning. Wie tussen de 18 en 35 jaar oud is en voor het eerst een eigen woning koopt, wordt vrijgesteld van de overdrachtsbelasting. De maatregel moet het vooral makkelijker maken voor jongeren om een eerste woning te kopen. Dat is de afgelopen jaren steeds moeilijker geworden als gevolg van de snel stijgende huizenprijzen. Bovendien worden veel potentiële jonge kopers afgetroefd door mensen die woningen als investering kopen. Om het voordeel ten opzichte van dergelijke beleggende huizenkopers verder te vergroten, verhoogt het kabinet de overdrachtsbelasting voor hen juist. Voor kopers die meerdere woningen bezitten, wordt het tarief volgens bronnen opgetrokken van 2 naar 8%. Dat zou mogelijk ook gelden voor mensen die een tweede huis willen kopen, of een huis voor hun kind. De maatregel zou in moeten gaan op 1 januari 2021.

Verlaging winstbelasting gaat niet door
De coalitie is het eens geworden over het schrappen van de verlaging van het toptarief in de vennootschapsbelasting. Het hoge tarief (tweede schijf) zou in het oorspronkelijke plan van 25 naar 21,7% gaan. Het lage tarief in de eerste belastingschijf, waar vooral mkb’ers en zelfstandig ondernemers van profiteren, zal wel zoals reeds vastgelegd worden verlaagd van 16,5 naar 15%. Nieuw is dat de huidige grens van de eerste schijf van € 200.000 de komende twee jaren wordt verlengd naar € 400.000. Verder wil het kabinet belastingconstructies van multinationals om vennootschapsbelasting te ontgaan aanpakken. Om de bedrijven te compenseren steekt het kabinet miljarden in een regeling waarin ondernemers een belastingaftrek krijgen als ze investeren. Dat gaat dan wel om investeringen die werkgelegenheid moeten opleveren. Het gaat om incidenteel geld, naar verluidt tot 2023, terwijl de verlaging van de vennootschapsbelasting structureel van tafel gaat.

Overige voorstellen
–    De vrijstelling in box 3 gaat omhoog naar € 50.000 per belastingplichtige (€ 100.000 voor fiscale partners tezamen). Dit zou bekostigd gaan worden uit een verhoging van de vermogensrendementsheffing op het box 3-vermogen boven dit bedrag.
–    De zelfstandigenaftrek wordt in stappen nu verder afgebouwd tot € 3.200 (i.p.v. tot € 5.000), zij het in een langzamer tempo.
–    Het kabinet wil het tarief van de inkomstenbelasting in de eerste schijf verder verlagen en de arbeidskorting verhogen.
–    Een snellere afbouw van de hypotheekrenteaftrek, zou weer van tafel verdwenen zijn.

Kortom, we wachten met spanning weer de derde dinsdag in september af. 

Wilt u hierover meer informatie of wilt u een ander onderwerp bespreken, neem dan contact op via info@steens.nl of 010 – 456 46 77. Steens & Partners gaat graag met u in gesprek en voorziet u dan van optimaal advies op maat. 

Meer nieuws