Column – Pim Blokland: nieuw stadion móét er komen!

30-10-20

Het zijn moeilijke tijden, om het maar mild te zeggen. In de eerste plaats natuurlijk voor de mensen die hun baan verliezen of helemaal buiten hun schuld, in een paar maanden tijd hun bedrijf naar de knoppen zien gaan. In die zin is het misschien ongepast om de discussie over het nieuwe Feyenoordstadion voort te zetten. Maar toch móéten we dat doen.

Er is nog nooit een crisis geweest die niet is opgevolgd door een periode van bloei. Dat heb ik in m’n eigen leven ook ervaren. Ik ben mijn bedrijf gestart midden in de recessie van begin jaren 80. Dat heeft me uiteindelijk gebracht waar ik nu ben, omdat ik in de slechte tijd geld ging verdienen en het vervolgens in de betere tijd allemaal wat makkelijker binnenkwam.

Bovendien is er nog een andere afweging. In dit stadion kan Feyenoord gewoon niet blijven voetballen. Dat is pijnlijk voor iedereen die daar, net als ik, zo veel mooie herinneringen heeft liggen, maar het is de realiteit… En het verbouwen van De Kuip, daar wordt met een schuin oog wel naar gekeken, maar er wordt verder nog niets mee gedaan.

Uitstel van het nieuwe stadion betekent dat er veel onderhoud aan De Kuip moet worden gepleegd. Dat kost geld dat Feyenoord op dit moment niet heeft. Afstel van het nieuwe stadion betekent op termijn terugbetalen van vele miljoenen euro's die tot nu toe al zijn uitgegeven. Dat geld is er dan wellicht ook niet.

De huidige ontwikkelingen hebben er wel voor gezorgd dat ik iets positiever terugkijk op de jaren die er inmiddels zijn verstreken. Hoe erg was het geweest als dat nieuwe stadion er nu had gestaan? Met alle lasten die daarbij horen. Zonder toeschouwers. Met tijdelijk opgedroogde inkomstenbronnen…

Het bijeenbrengen van de benodigde financiering voor het nieuwe stadion is er, in deze tijd, natuurlijk ook niet makkelijker op geworden. Bovendien is het echt een ander spel dat tot nu toe is gespeeld. Toen we met de Vrienden van Feyenoord begonnen, vonden we mensen die een miljoen euro wilden investeren, sommigen zelfs twee of meer, anderen deden gezamenlijk voor een miljoen mee. Maar dat is echt klein bier vergeleken met de vele tientallen miljoen die nu moeten worden binnengehaald.

Reëel gedacht moet je daar misschien wel een buitenlandse investeerder voor zien te vinden. Maar ja, wáár vind je die dan? En wat vragen ze ervoor terug, bijvoorbeeld aan zeggenschap. In elk geval lopen er nu geen concrete gesprekken met kandidaten, heb ik begrepen.

Ik benijd de Feyenoorders die de besluiten moeten nemen zeker niet. Ook zij kunnen niet in de toekomst kijken, maar ze moeten straks wel de belangrijkste beslissing in de geschiedenis van de club en het stadion nemen. Het enige geluk is dat daar nu tien maanden extra tijd voor is. Tegen die tijd weten we in elk geval beter hoe we er voor staan…

Meer nieuws