Innovatie

Daikin investeert 300 miljoen in nieuwe warmtepompfabriek

Daikin Nederland - Capelle aan den IJssel

Daikin Europe N.V. heeft aangekondigd dat het 300 miljoen euro zal investeren in een nieuwe fabriek in Łódź, in Polen. In juli 2024 gaat de nieuwe fabriek van start met het produceren van residentiële warmtepompen, als vierde locatie naast Daikin’s bestaande Europese productiesites in België, Tsjechië en Duitsland. Deze investeringen komen bovenop de vorig jaar aangekondigde 840 miljoen euro in bestaande fabrieken en het nieuwe Daikin R&D center, conform het Daikin strategisch managementplan ‘FUSION 25’. Dit brengt het totale bedrag dat Daikin tegen 2025 investeert op meer dan 1,2 miljard. 

Met deze investeringen verstevigt Daikin ook zijn positie in de Nederlandse markt. Daikin bevestigt hiermee een belangrijke enabler te zijn, om de door minister Hugo de Jonge gecommuniceerde doelstelling – vanaf 2026 cv-ketels vervangen door tenminste een hybride warmtepomp – te realiseren.

‘Wij maken al ruim 60 jaar residentiële warmtepompen en Daikin voert daarmee al decennia de warmtepompmarkt in Europa en Nederland aan’, zegt Edwin Hoogerwerf, Managing Director van Daikin Nederland. Dit werd recent nog eens bevestigd door een publicatie van Gawalo/VakmediaNet over een door het RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) samengestelde ‘Top 10 – Best verkochte warmtepompen in het afgelopen jaar’. 

‘Wij komen, als enige fabrikant, met maar liefst vier noteringen voor in dit overzicht en staan daarmee op de eerste plaats van leveranciers van (hybride én all electric) warmtepompen voor bestaande woningen in Nederland’, aldus Hoogerwerf. De significante investeringen in de R&D en productie van warmtepompen in Europa zullen direct bijdragen aan de verduurzaming van de Nederlandse verwarmingssector. ‘Onze warmtepompen worden in onze Europese R&D centra ontwikkeld en in onze Europese fabrieken geproduceerd. In de ontwikkeling zijn onze Nederlandse specialisten betrokken en daarom sluiten de warmtepompen naadloos aan op de behoefte van de Nederlandse markt. Met uitbreiding van onze capaciteit in Europa zetten wij onze huidige inspanningen om de door het kabinet gestelde doelstellingen voor een duurzaam Nederland te behalen, nog meer kracht bij en nemen hier wederom een voortrekkersrol’, aldus Edwin Hoogerwerf.

Binnen het global 5 jarenplan van Daikin – FUSION 25 -, wordt Europa beschouwd als een regio met topprioriteit voor het uitbreiden van Daikin’s bedrijfsonderdeel voor verwarming middels warmtepompen. Toshitaka Tsubouchi, President van Daikin Europe zegt hierover: ‘Als Europese marktleider in verwarming middels warmtepompen gaat Daikin de uitdaging aan om de  transitie van cv-ketels op fossiele brandstof naar warmtepompen mogelijk te maken. Om dat te realiseren, hebben we onze productontwikkeling en servicemogelijkheden versterkt, en kondigen we vandaag aan een nieuwe fabriek in Polen op te richten.

Deze fabriek zal de grootste productiecapaciteit warmtepompen voor verwarming binnen de Daikin Europe Group hebben’. Hiromitsu Iwasaki, Vice President van Daikin Europe zegt: ‘Door kapitaalinvesteringen en het creëren van meer  werkgelegenheid in onze bestaande warmtepompfabrieken in Europa breiden we onze productiecapaciteit uit. Het besluit om deze gloednieuwe fabriek te openen, toont dat Daikin een krachtig antwoord biedt op de stijgende vraag in Europa. Tegen 2025 zullen in de nieuwe fabriek 1.000 werknemers aan het werk zijn. Dankzij onze inspanningen kunnen we tegen 2025 vier keer ons huidige volume produceren en een productiesysteem creëren dat op een stabiele manier aan een snelgroeiende markt weet te leveren. Met deze nieuwe fabriek zetten we onze nabijheidsstrategie voort, wat betekent dat alle verwarmingsproducten die in Europa worden verkocht ook in Europa worden gemaakt.’

Dit artikel wordt u aangeboden door

Daikin Nederland

Daikin zet zich als bevlogen marktleider in voor een steeds beter binnen- én buitenklimaat.

Meer nieuws