Rotterdam

De macht van de straat

22-05-23

Column

Alweer járen geleden kreeg ik op mijn verjaardag de voorpagina van een krant uit mijn geboortejaar als cadeau. Dat was vooral aangenaam origineel, maar ook confronterend. Ik laat het exacte jaar hier even buiten beschouwing, maar waarschijnlijk kunt u via de foto naast deze column wel een inschatting maken.

De voorpagina van de krant op die dag was feitelijk heel erg vergelijkbaar met die uit mijn geboortejaar: Israël, het gevaar uit het Oosten, een dictator, de Republikeinen versus de Democraten en uiteraard in eigen land ook weer een zinloze moord.
Die dag vielen de schellen definitief van mijn ogen. Dat we niet in het paradijs leefden, was me al duidelijk geworden, maar dat we zo structureel met negativisme te maken hebben, was toch wel pijnlijk.

Inmiddels zijn we vele oorlogen, dictators, presidenten en zinloze moorden verder en terechtgekomen in de grootste geopolitieke onrust sinds de Tweede Wereldoorlog. Daarmee wordt bovengenoemd beeld alleen maar bevestigd. Tel daarbij de rol van een agressor, die ik nota bene in mijn Argos-tijd nog persoonlijk heb ontmoet, dan moge duidelijk zijn dat u en ik de wereldproblemen niet op kunnen lossen.

Ligt dat eenvoudiger voor problemen in Europa, Nederland of onze eigen directe omgeving? Gelukkig heeft Europa geopolitiek de rijen redelijk kunnen sluiten, maar het blijft vervolgens zoals altijd onderling oneens over vele andere zaken die spelen. In Nederland hebben de Provinciale Statenverkiezingen uitgewezen dat een groot gedeelte van de inwoners wel erg veel moeite heeft gekregen met de oplossingsloze aanpak van veel problemen. Ook hier zie ik onze rol beperkt, maar we hebben in elk geval een stem.

Dichter bij huis liggen onze mogelijkheden. In onze Randstad gebeuren heel veel mooie dingen die het wonen en leven erg aantrekkelijk maken. Helaas dreigt er ook verdere verloedering. Het groeiende verschil tussen arm en rijk, het steeds nijpender woningtekort, wegen als racebaan gebruiken, misdragingen door zogenaamde voetbalsupporters, kortom je boven de wet voelen staan, in een ondoorzichtige vermenging van onder- en bovenwereld en met een aantal overheidsinstanties die cruciale problemen niet langer de baas zijn… 
Dat zijn (onder andere) zaken waarvoor niet weggekeken kan worden. 

Bekende Nederlanders wordt, al dan niet terecht, via sociale media de maat genomen. Daardoor worden ze gestraft, meestal nog ruim voordat er onafhankelijke rechtspraak aan te pas is gekomen. Maar hoe zit dat met een groot deel van de raddraaiers die de grote meerderheid van goedwillenden het leven soms ongemakkelijk maken? 
We kunnen dat niet tolereren! Voordat je het weet, denken zij de macht van de straat over te kunnen nemen. 

Peter Goedvolk is een maatschappelijk betrokken ondernemer en eigenaar van First Dutch, een internationale verkoop-, marketing- en supportservices-groep, met name actief in Energy, Healthcare en Technology. Sinds 2022 is hij voorzitter van de Rotterdam Maritime Board.

Meer nieuws