De rijke historie van Zeilschip Eendracht

16-10-18

Vereniging Zeilschip Eendracht kent een rijke historie die teruggaat tot 1938. De vereniging van toen is uitgegroeid tot de professionele organisatie van nu. Gedreven door meer dan 300 vrijwilligers en een sterke verenigingsachterban vaart de Eendracht steeds meer goede doelen projecten, met dit jaar al meer dan 1.550 deelnemers.

De zee vormt karakters
In de jaren dertig had de gemotoriseerde scheepvaart de professionele zeilvaart bijna verdrongen. Een verandering waar veel mensen bezorgd over waren omdat dat de kennis van het zeezeilen verloren ging, en daarmee ook het waardevolle samenwerken dat leidt tot teamspirit en doorzettingsvermogen. De grondleggers van de Eendracht hebben met de oprichting van de Nationale Vereeniging 'Het Zeilend Schoolschip’ opleidingsmogelijkheden op een groot zeilschip behouden. De initiatiefnemer en eerste voorzitter was de heer C.J. Jaski. Telg uit een befaamd zeemansgeslacht en afkomstig van Schiermonnikoog. Anno 2010 is zijn naam nog steeds verbonden met de Eendracht. Zijn directe familielid de heer B. Jaski is de huidige voorzitter van Stichting Zeilschip Eendracht. 

Door de Tweede Wereldoorlog en de economische gevolgen daarna liep de bouw van een eigen zeilschip vertraging op. Vooral dankzij vele vrijwilligers en de steun van beschermheer Z.K.H. Prins Bernhard lukte het om in 1974 de eerste Eendracht te water te laten. Het huidige schip, de driemastschoener, is op 29 augustus 1989 gedoopt door Hare Majesteit Koningin Beatrix. Nog altijd staat het ontdekken van de elementen van de zee centraal. 

Meer nieuws