Eendracht: nieuw leven geblazen in oude zeilen

11-06-18

Op 15 juni lanceert Zeilschip Eendracht, dé grootste driemastschoener van Nederland, aan boord nieuwe lifestyle-producten. Dit zijn bijzondere producten, want de stoere plunjebalen, multifunctionele iPad-hoezen en originele sleutelhangers zijn gemaakt van oude Eendracht-zeilen.

Bijzondere producten met een bijzondere achtergrond. Deze productlancering is een unieke samenwerking tussen Atelier 'Aan de groene markt' en zeilschip Eendracht. Het creatief atelier is een arbeidsmatige dagbesteding van Stichting Philadelphia Zorg werk en begeleiding in hartje Dordrecht. Hier maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt nieuwe producten van oude en gekregen materialen. Een team, bestaande uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, begeleiders en ontwerpers werken samen om nieuwe producten te ontwerpen en te produceren. Zo kreeg het atelier in 2017 de kans om oude zeilen van de Eendracht te recyclen. Het begin van een bijzondere samenwerking. 

Boomfok, kluiver, grootzeil, bezaan…
Eendracht-vrijwilliger René Blaak had al een hele tijd het idee om iets moois te gaan doen met de oude Eendracht-zeilen. Van boomfok tot grootzeil, René vond het zonde dat gebruikte zeilen werden afgedankt. "Ik dacht steeds, hier kunnen we toch iets moois van maken? Toen begon de speurtocht naar een leuke, niet-commerciële samenwerking. Een collega bracht mij in contact met creatief atelier 'Aan de Groene Markt' en het balletje is gaan rollen." 

Een schip voor het goede doel 
De samenwerking tussen het atelier en de Eendracht past helemaal bij de doelstelling van dit goededoelenschip. Mensen letterlijk de wind in de zeilen bieden en samenbrengen. Dat is wat Stichting Zeilschip Eendracht als vrijwilligersorganisatie al jaren in beweging brengt. Zij zet zich in om jong tot oud te laten ontdekken wat zeezeilen met je doet. Aan boord organiseert de stichting verschillende maatschappelijke projecten voor doelgroepen die wel wat wind in de zeilen kunnen gebruiken. Door met het atelier samen te werken vergroot de Eendracht haar bereik om anderen vooruit te helpen. 

Nieuw leven in oude zeilen 
Van de oude Eendracht-zeilen hebben de medewerkers van het atelier samen met de Eendracht een kleine serie producten ontwikkeld. Het gaat om een plunjebaal, iPad-hoes en sleutelhanger. Deze artikelen worden ook in het atelier geproduceerd. De plunjebalen en iPad-hoezen komen na de lancering te koop via de Eendracht-website (www.eendracht.nl), aan boord van het zeilschip en in de winkel van het Atelier ´Aan De Groene Markt´ in Dordrecht. De sleutelhangers worden gebruikt als originele give aways. 

Meer nieuws