16-09-22

Film ‘Werk veilig, praat over taal’ gepresenteerd bij Rijnmond-Bouw

Op de locatie van Rijnmond-Bouw aan de Stadionweg in Rotterdam is maandagmiddag de film ‘Werk veilig, praat over taal’ gepresenteerd. Wethouder Enes Yigit was een van de tientallen aanwezigen. Hij is de nieuwe Rotterdamse wethouder Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening & Taal.

In de film wordt door de gemeente Rotterdam aandacht gevraagd voor het belang van taal op de werkvloer. 1,8 miljoen Nederlanders tussen de 16 en 65 hebben moeite met taal. Meer dan de helft daarvan werkt. Als iemand de taal niet goed begrijpt, kan dat gevaarlijke situaties opleveren. Er zijn allerlei oplossingen om mensen te helpen. De eerste stap is erover praten. De video moet werknemers en werkgevers helpen om die stap te zetten.

Opnames bij Rijnmond-Bouw
Rijnmond-Bouw werkte mee aan de video. Enkele scenes zijn opgenomen bij het opleidingsbedrijf voor iedereen die wil werken in de bouw. Rijnmond-Bouw werkt samen met het initiatief Beter in Taal. ‘Wij leiden onze leerlingen op tot vakmensen, zoals timmerman, metselaar of tegelzetter. Maar taal was een onderdeel dat tot op heden helaas ontbrak. En we zagen dat juist dat tot problemen leidde. Daar moesten we dus wat aan doen,’ vertelde algemeen directeur Frank Knotter daar vorig jaar over.

Via de gemeente Rotterdam kwam Knotter in contact met een taalschool. Zij helpen de leerlingen van Rijnmond-Bouw nu om de Nederlandse taal voldoende te leren. In plaats van gecompliceerde taalregels bestaan de lessen uit praktische opdrachten waardoor de leerlingen snel begrijpen wat er bedoeld wordt. ‘Als de jongens de basisbegrippen onder de knie hebben, dan komt de rest vanzelf wel. Door deze aanvulling op onze opleiding tot vakman weten wij, dat onze jongens niet alleen vakwerk zullen leveren, maar dat ze ook de veiligheidsregels begrijpen en toepassen.’

Meer weten over het belang van taal op de werkvloer? Bekijk de video hierboven in de videospeler of ga voor meer informatie naar www.beterintaal.nu en www.taalwerkt.nl.

Lees ook: Rijnmond-Bouw start samenwerking met taalschool

Meer nieuws