Rotterdam

Het ziet er zonnig uit

22-05-23

Expert aan het woord

In onze directe omgeving, maar ook in de hele wereld van material handling equipment zien we trends die op dit moment nog verder aan het versnellen zijn. Ter introductie: Mitsubishi Forklift Trucks is goed in het bieden van hoogwaardige material handling-oplossingen aan bedrijven in diverse sectoren, van productie en distributie tot en met transport en logistiek. 

Automatisering is bijvoorbeeld zo’n niet te stoppen trend. Niet direct ingegeven door kostenbesparingen, hoewel een businesscase redelijk snel rond te rekenen is. Maar met name een tekort aan kundig personeel en de toenemende aandacht voor veiligheid maken dat bedrijven bepaalde processen in hun operatie tegenwoordig willen automatiseren. 

Om onze personele bezetting op orde te houden, hebben we de afgelopen jaren de bakens ook echt moeten verzetten. De krapte op de arbeidsmarkt zal in de toekomst alleen maar toenemen. Dat is niet alleen een uitdaging voor onze branche, maar voor de gehele BV Nederland. Wij slaan de brug naar onderwijsinstellingen. Door middel van stages en opleidingsplekken proberen we nieuw talent aan te trekken. In onze omgeving zien we zelfs weer bedrijfsscholen ontstaan.

Goed te zien is dat de elektrificatie van onze machines intussen bijna voltooid is. Het echt zware equipment wordt nog geleverd met verbrandingsmotoren, maar we zien in de markt dat heftrucks tot en met 16ton prima elektrisch uitgevoerd kunnen worden, zonder dat de operatie hier last van heeft. 

Waar traditionele koop, vaak in combinatie met een periodiek onderhoudscontract, in het verleden al grotendeels plaats heeft gemaakt voor volledig operationele lease, betalen klanten tegenwoordig liever voor gebruik van hun machine dan voor het daadwerkelijk bezitten ervan. Concepten als betalen voor gebruik, ofwel pay per use, zijn niet meer weg te denken. 

Veel van deze zaken vragen om aanpassingsvermogen, maar laten we daar in Nederland nu juist heel goed in zijn. E-commerce en verdere globalisering zijn echt onomkeerbaar. De centrale ligging van Nederland met zijn uitstekende opleidingsniveau, infrastructuur en (lucht-)havens, maakt Nederland tot een heel gewilde vestigingsplek. Veel internationale bedrijven kiezen nog steeds heel bewust voor Nederland als zwaartepunt van hun logistieke activiteiten. 
De toekomst ziet er voor onze branche dan ook zonnig uit.

Martijn Huuskes is Managing Director bij Mitsubishi Forklift Trucks – Logisnext Benelux

Meer nieuws