Rotterdam

Iets uit niets

Sørensen Advocaten - Rotterdam

Expert aan het woord

Vorige week liep ik rond in een kunstgalerie. Veel schilderdoeken hingen aan de muur, stonden in de vensterbanken en achter elkaar op de grond. Het was echt leuk om daar te zijn, omringd door kunst, recent geschilderd door de kunstenaar. 

Het is zo bijzonder dat een kunstschilder in staat is om van een aanvankelijk wit doek, een interessant kunstwerk te maken waar je langdurig naar kunt kijken en steeds andere dingen in ziet. Deze kunstenaar liet weten dat hij, voor hij met schilderen begon, het kunstwerk al voor zich zag en dus het beeld dat hij in zijn hoofd had, naschilderde.

Op de terugweg naar huis bedacht ik me dat ondernemers op zekere wijze ook kunstenaars zijn. Ondernemers creëren iets uit niets. Door de gedachten en inspanningen van ondernemers ontstaan zaken zoals kapsalons, advocatenkantoren en bouwbedrijven. Elk bedrijf heeft zijn eigen dynamiek, werkgelegenheid en ruimte voor opleiding en ontwikkeling.

Inmiddels heb ik heel veel ondernemers leren kennen. Een gemene deler is dat ondernemers vaak boordevol energie en ideeën zitten, visie hebben en het lef om tot uitvoering van die visie over te gaan.  
Zonder de nodige energie kun je niets tot stand brengen. Zonder visie is er geen doel, of idee over hoe dat doel bereikt kan worden. Lef is nodig om tot uitvoering van je plannen over te gaan. Er moeten risico’s genomen worden, geïnvesteerd, of bestaande systemen moeten beconcurreerd worden.

Vaak is me opgevallen dat ondernemers over een bepaald fingerspitzengefühl of onderbuikgevoel beschikken. Een gezonde dosis broodnodige intuïtie dus. Intuïtie over het product of de dienst die wordt aangeboden, kwaliteit van dienstverlening van leveranciers of betrouwbaarheid van zakenpartners. 
Ondernemers vragen vaak de mening of advies van derden. Bij gebrek aan wetenschap moet je op je intuïtie kunnen vertrouwen of het advies gevolgd moet worden of niet. 

Los daarvan moet je als ondernemer gezond en flexibel zijn. Gezond om al je taken uit te kunnen voeren en flexibel om te kunnen bijsturen waar dat nodig is. Geen vastomlijnde plannen dus, maar een doel voor ogen. De navigatie van je auto past zich, bij files of gewijzigde omstandigheden, ook aan om je zo snel mogelijk bij je doel te brengen. 
Het is een kunst om als ondernemer een succesvol bedrijf op te richten en te laten floreren. En zo reed ik met een aangekocht kunstwerk terug naar kantoor om daar van mijn eigen en andermans kunstwerk te genieten. 

Ik wens jullie veel inspiratie toe!

Yvonne Sørensen is arbeidsrechtadvocaat bij Sørensen Advocaten en te bereiken via sorensen@sorensenadvocaten.nl

Dit artikel wordt u aangeboden door

Sørensen Advocaten

Sorensen Advocaten: al tien jaar gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij helpen u snel en daadkrachtig met al uw arbeidsrechtelijke vraagstukken.Onze ervaren advocaten zijn u graag en snel van dienst.

Meer nieuws