Ondernemerschap

Jean-René Meenhuis (Meenhuis Uitvaartzorg): bent u al bekend met Thanatopraxie?

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV - Rotterdam

Jean-René Meenhuis van Meenhuis Uitvaartzorg vertelt over de mogelijkheden van Thanatopraxie, een lichte balseming waardoor het lichaam van de overledene voor korte tijd geconserveerd blijft.

‘Balseming is voor reguliere sterfgevallen onder de Nederlandse wet niet toegestaan. In 2010 is hierop een uitzondering gemaakt voor thanatopraxie, omdat deze vorm van balseming maximaal tien dagen werkzaam is’, aldus Meenhuis.

‘Vloeistof met tijdelijk conserverende werking wordt in de aderen van de overledene gebracht waardoor het ontbindingsproces wordt vertraagd. Hierdoor oogt het lichaam iets levendiger en natuurlijker bij de opbaring. Dit kan de opbaring wat aangenamer maken, doordat de overledene nog niet erg veranderd is door het ontbindingsproces. Daarnaast kan de overledene zonder koeling worden opgebaard.’

Lees ook: Jean-René Meenhuis: 'Meenhuis Uitvaartzorg biedt mogelijkheid voor een livestream tijdens een uitvaart'

Thanatopraxie kan als ingrijpend worden gezien, doordat de vloeistof in het lichaam gebracht moet worden. ‘Hiervoor wordt een sneetje in de hals of in de lies gemaakt, om zo bij de slagader te komen en deze te vullen met balsemingvloeistof. Het nog aanwezige bloed wordt via een drainage slang afgevoerd. Vervolgens worden de organen geconserveerd door via de buikwand formaldehyde te injecteren. De totale behandeling duurt ongeveer 3 uur en de kosten liggen rond de 500 euro.’

De keuze voor thanatopraxie is persoonlijk. Mensen kiezen voor deze behandeling zodat de overledene wat langer lijkt op de persoon die hij of zij was. ‘Andere vinden dat het veranderen van het lichaam onderdeel is van het rouwproces. Lastige beslissing dus. Meenhuis Uitvaartzorg denkt graag met u mee over de mogelijkheden’, besluit Meenhuis.

Lees ook: Jean-Rene Meenhuis: 'Iedere uitvaart krijgt bij Meenhuis Uitvaartzorg de grootst mogelijke persoonlijke zorg'

Dit artikel wordt u aangeboden door

Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg BV

De uitvaartwensen van nabestaanden staan bij Meenhuis en van der Kraan Uitvaartzorg centraal. Een uitvaart biedt u immers de gelegenheid om voor de allerlaatste keer respectvol, persoonlijk en liefdevol afscheid te nemen van uw dierbare.

Meer nieuws