Jubilerend ECT schenkt schilderij aan Maritiem Museum

31-08-16

ECT heeft een bijzonder schilderij geschonken aan het Maritiem Museum Rotterdam. Het gaat om “Over een andere boeg gooien” van John Wouda. Het overslagbedrijf herbevestigt hiermee zijn binding met de stad Rotterdam, waarin het al een halve eeuw gezichtsbepalend is in de containeroverslag. Het schilderij symboliseert de start daarvan, 50 jaar terug.

De Rotterdamse kunstenaar John Wouda schilderde “Over een andere boeg gooien” in 1989 in opdracht van ECT. De vraag aan hem was een beeld te schetsen van de beginjaren van het bedrijf.

 

Eerste dedicated containerterminal ter wereld

Wouda koos voor de aankomst van het allereerste schip, de Atlantic Span, op 31 augustus 1967 bij de toen pas geopende ECT-terminal in de Eemhaven. Het schilderij toont deze nieuwe terminal, de eerste dedicated containerterminal ter wereld, gezien vanaf de reling van het schip.

Wouda schilderde geen foto na, maar creëerde op basis van plattegronden, foto’s van het lossen van het schip en eigen waarnemingen ter plekke een denkbeeldige situatie. Met de titel van het schilderij maakte Wouda bovendien duidelijk dat met de start van ECT de overslag in Rotterdam destijds letterlijk en figuurlijk over een andere boeg werd gegooid. Het containervervoer heeft sindsdien een enorme ontwikkeling doorgemaakt en zowel de wereld als Rotterdam een geheel ander aanzien gegeven.

Gezichtsbepalend

‘Over een andere boeg gooien’ heeft sinds 1989 de directiekamers van ECT gesierd. Door het schilderij nu aan het Maritiem Museum te schenken blijven ECT en de stad Rotterdam ook in de toekomst nauw met elkaar verbonden.

Leo Ruijs, Chief Executive Officer van ECT zegt: ‘Het 50-jarig bestaan van ECT dat wij dit jaar vieren, staat in het teken van verleden, heden en toekomst. De schenking van het schilderij aan het Maritiem Museum past daar in meerdere opzichten uitstekend bij. ECT en Rotterdam waren, zijn én blijven samen gezichtsbepalend in de wereldwijde containeroverslag.’

Sterk symbool

Robert Anraad, hoofd Collecties bij het Maritiem Museum Rotterdam reageert: ‘De schenking van dit schilderij door ECT toont de uitstekende band tussen het museum en het Rotterdamse maritieme bedrijfsleven. Dit schilderij van John Wouda is een sterk symbool waarmee het Maritiem Museum Rotterdam het verhaal van de vestiging van ECT en de opkomst van de containerhandel aan bezoekers kan vertellen.’

Meer nieuws