Rotterdam

Mkb: helemaal oké!

Sørensen Advocaten - Rotterdam

Expert aan het woord

Het MKB in Nederland staat voor kleine of middelgrote ondernemingen met minimaal 1 en maximaal 250 medewerkers, maximaal 40 miljoen euro omzet of 20 miljoen euro balanstotaal in een jaar.

In de media wordt veel geschreven over het grootbedrijf. Beursgenoteerde ondernemingen en ambtenaren krijgen veel zendtijd. ZZP’ers, die niet onder MKB vallen, ook. 

In het verleden is gebleken dat wet- en regelgeving vaak wordt afgestemd op wensen en belangen van het grootbedrijf, niet zozeer op het MKB. 

De afgelopen jaren is met name het aantal ZZP’ers en parttime ZZP’ers gegroeid. Van het totaal aantal bedrijven in Nederland wordt ruim 70 procent door hen gevormd. In 2023 zijn dat er zo’n 1,26 miljoen. De ZZP’ers maken geen onderdeel uit van het MKB. 

Een B.V. valt wel onder het MKB, zelfs als de ondernemer geen personeel in dienst heeft, omdat de ondernemer zelf directeur-grootaandeelhouder is (DVA) en altijd in loondienst is. Daarmee is hij werknemer.

Zelf ben ik al ruim 18 jaar zelfstandig ondernemer. Aan het begin van mijn carrière, ruim 25 jaar geleden, was ik met name trots op het feit dat ik advocaat was. Advocaat bij een grote onderneming. 

Inmiddels ben ik met name trots op het feit dat ik al zo lang met veel plezier MKB-ondernemer ben. 

Onze organisatie van circa tien man zorgt al lang voor werkgelegenheid, en een eigen dynamiek en cultuur. Het voordeel van een kleine organisatie is dat ieder een grote bijdrage heeft in het geheel. De impact van elke medewerker is op elk gebied groter binnen een klein verband. 

Met al deze kleine bedrijven heeft het MKB in Nederland een enorme impact. 

Er zijn 450.034 MKB-bedrijven in Nederland per 1 januari 2024, ten opzichte van 1.175 grootbedrijven.

Meer dan 95 procent van het totale bedrijfsleven in Nederland valt in de categorie MKB. Of het nu gaat om startups, retail-ondernemers, eenpitters in de bouw, familiebedrijven of hightech wereldspelers: de inzet, het lef, de passie en het uithoudingsvermogen van MKB-ondernemers is onmisbaar voor de B.V. Nederland.

Het MKB zorgt voor maar liefst 70 procent van de werkgelegenheid en ruim 60 procent van de omzet en toegevoegde waarde in Nederland (cijfers ontleend aan Rijksoverheid.nl, CBS.nl, staatvanhetmkb.nl, FD.nl). 

Daarom wil ik graag van deze gelegenheid gebruik maken om de MKB’er, en daarmee velen van jullie, gezonde en succesvolle laatste maanden van 2023 toe te wensen! 

Yvonne Sørensen is arbeidsrechtadvocaat bij Sørensen Advocaten en te bereiken via sorensen@sorensenadvocaten.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Sørensen Advocaten

Sorensen Advocaten: al tien jaar gespecialiseerd in het arbeidsrecht. Wij helpen u snel en daadkrachtig met al uw arbeidsrechtelijke vraagstukken.Onze ervaren advocaten zijn u graag en snel van dienst.

Meer nieuws