Rotterdam

Museum Boijmans Van Beuningen presenteert Kunst tussen de ruïnes

Museum Boijmans Van Beuningen - Rotterdam

Vanaf 4 september 2023 tot en met 14 januari 2024 presenteert Museum Boijmans Van Beuningen het project Kunst tussen de ruïnes. In het project staan kunstenaars in Rotterdam tijdens de Tweede Wereldoorlog centraal.

Hoe verliep hun leven in nasleep van het bombardement van 14 mei 1940? Voor welke onmogelijke keuzes kwamen zij te staan? In Depot Boijmans Van Beuningen is kunst uit de collectie te zien die in die periode gemaakt werd of een andere connectie met de bezettingsjaren kent. Ook verschijnt het boek De vuurvogelgeneratie van kunsthistoricus en gastconservator Sandra Smets. Hierin beschrijft ze het leven van een tiental kunstenaars tijdens de oorlog in Rotterdam. Tot besluit is er een interactieve, digitale wandelkaart die iedereen uitnodigt om deze geschiedenis zelf te verkennen in Rotterdam.

Schilderijen en tekeningen in Depot Boijmans Van Beuningen
De presentatie in Depot Boijmans Van Beuningen toont een rijke selectie schilder- en tekenwerk (plus enkele sculpturen) uit de MBVB-collectie. Het is werk van grotendeels Rotterdamse makers, zoals Agnes Canta, Wally Elenbaas en Dolf Henkes. Ze vertellen het verhaal van hun tijd: een wereld op drift, verwarring, bombardementen, ruïnes en onverwachte momenten van schoonheid. Veel werk is lang niet te zien geweest!

Er is zelfs een werk uit de collectie dat nog nooit museaal te zien was: een sculptuur van de controversiële kunstenaar Johan Polet. Graag gezien voor de oorlog en direct gecanceld erna: Polet toonde zich een actief voorstander van het nationaalsocialisme. Zijn Liggend vrouwelijk naakt kwam daardoor nooit op zaal. Tot nu. Want ook de donkere tinten horen bij de historie die Kunst tussen de ruïnes bespreekbaar maakt.

Het boek De vuurvogelgeneratie
De kern van dit project is het boek De vuurvogelgeneratie. Kunstenaars in een verwoeste stad van schrijver en kunsthistoricus (en gastconservator) Sandra Smets. Hierin gaat zij dieper in op het leven en werk van een tiental kunstenaars en andere personen tijdens de bezettingsjaren in Rotterdam. Het schetst een beeld van een stad in puin en hoe kunstenaars de brokstukken weer mede aan elkaar lijmden.

Zelf op stap door Rotterdam
Naast een presentatie met werk uit de museumcollectie en een boek realiseert het museum een digitale, interactieve kaart. Hierop staan vele historisch relevante punten, plaatsen en gebouwen die een rol spelen in de kunstwereld in Rotterdam tijdens de bezettingsjaren.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Museum Boijmans Van Beuningen

Een bezoek aan Museum Boijmans Van Beuningen is een reis door de geschiedenis van de kunst. Nederlandse en Europese topstukken geven een overzicht van de vroege middeleeuwen tot de 21ste eeuw. Van Bosch, Rembrandt en Van Gogh tot Dalí en Dutch Design.

Meer nieuws