Pedro Peters verlaat RET als Ridder

01-06-17

Pedro Peters gaat met pensioen. In de twaalf jaar dat hij directeur van de RET was, wist hij met zijn ongedwongen, directe bestuursstijl het openbaarvervoerbedrijf om te vormen van een inefficiënte overheidsdienst naar een zelfstandig, klantgericht bedrijf én flink te bezuinigen. Vanwege zijn grote verdiensten heeft koning Willem-Alexander hem benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Burgemeester Aboutaleb reikte Peters de onderscheiding uit tijdens diens afscheidsreceptie op 1 juni in de Maassilo.

De aanvankelijke weerstand onder het personeel tegen zijn plannen wist hij te overwinnen met zijn toegankelijke en menselijke manier van leiding geven. Hij had een duidelijke visie op een gezonde balans tussen personeel, reizigers en Rotterdam en overtuigde de RET-medewerkers dat een markgerichte benadering ook voor hen goed zou uitpakken.

Hij blijft indirect betrokken bij de RET omdat hij voorzitter blijft van de branchevereniging in het openbaar vervoer, waarvan hij een jaar geleden een van de oprichters was. Daarnaast was hij lid van de raad van commissarissen van de RMC (Rotterdamse Mobiliteitscentrale), 9292 (Reizigersinformatiegroep) en TLS (TransLinkSystems). Peters staat bij al die organisaties bekend als een verbinder, vernieuwer en voortrekker. In 2014 was hij informateur/formateur van het nieuwe huidige Rotterdamse college van burgemeester en wethouders.

In de zomereditie van Friends in Business, die eind juni verschijnt, staat een groot, persoonlijk interview met Pedro Peters. Daarin gaat hij onder meer in op de moeilijk start bij RET en de manier waarop hij het bedrijf gezond wist te maken.

Meer nieuws