Silvia Alblas (Alblas Coaching): ‘Vergaderingen kunnen lang duren en weinig opleveren’

19-05-19

Silvia Alblas van Alblas Coaching gebruikt een methode om vergaderingen efficiënter te maken. ‘Vaak hoor je dat vergaderingen in een organisatie lang duren en weinig opleveren. Als je dat op een andere manier gaat doen, merk je dat ieders stem gehoord wordt.’ Vooral in organisaties en teams waarin zelfsturing is ingevoerd is efficiënt vergaderen en samenwerken belangrijk.

Alblas legt uit: ‘Ik gebruik een methode waarbij iedereen aan het woord komt en uiteindelijk wordt er een besluit genomen waar iedereen zich in kan vinden. Dat scheelt uren in de volgende vergadering. Een stuk efficiënter.’ 

Het genomen besluit komt namelijk niet een volgende keer weer terug op de agenda om weer opnieuw bediscussieerd te worden. De CONSENT-methode biedt een heldere structuur die in ieder geval zorgt voor gelijkwaardigheid – ieders bijdrage wordt gewaardeerd – en verantwoordelijkheid. Samenwerken is niet vrijblijvend, iedereen moet een bijdrage leveren en kan zich hieraan niet onttrekken. Niemand kan dan ook achteraf zeggen dat hij het er niet mee eens was.

Eerder dit jaar vertelde Alblas over haar certificaat om een drijfverenscan in te zetten. ‘Een drijfverenscan zet je in bij professionals, maar ook in teams. Je kunt kijken wat mensen drijft. Gedrag is wat wij allemaal zien, maar waarom gedraagt iemand zich zo?’ Klik hier voor het hele verhaal. 

Alblas Coaching biedt begeleiding in alle lagen van de organisatie: van grote, strategische veranderingen tot teamcoaching en individuele coaching. 

Meer nieuws