Rotterdam

Sinterklaas gezocht

Kooijman Autar Notarissen - Rotterdam

Expert aan het woord

Met Prinsjesdag buitelden de partijen over elkaar heen om toch vooral iets aan de armoede in Nederland te doen. Toch wel bijzonder in een land dat dit jaar de hoogste levenskwaliteit ter wereld heeft. Het kabinet en de meerderheid van de Tweede Kamer spelen Sinterklaas door miljarden extra uit te trekken om armoede in Nederland te bestrijden. 

Hoewel de dekking voor dit alles er nog niet is, gaan de belastingplannen voor volgend jaar ervanuit dat ondernemers en beleggers meer belasting moeten gaan betalen. Deze ondernemers en beleggers zijn de Sinterklaas voor de behoeftige staatskas.

Om te zorgen dat jij dan wel je erfgenamen niet de grootste Sinterklaas hoeven te spelen voor de staatskas, is het aan te raden om nog dit jaar:

– te schenken aan de kinderen en daarbij de vrijstelling en 10-procentschijf vol te benutten
– aan neefjes/nichtjes/kleinkinderen/anderen te schenken en gebruik te maken van de eigenwoningvrijstelling van ruim € 27.000
– dividend uit te keren; het tarief gaat volgend jaar met ruim 6 procent omhoog
– nogmaals te bezien of beleggen in de BV niet aantrekkelijker is; de Box-3-heffing gaat
naar bijna 4 procent
– de door jou of je familieleden van je vennootschap geleende bedragen te verlagen naar
€ 700.000 per persoon, tenzij het een fiscale eigenwoningschuld betreft.

Eigenlijk is het goed om alles weer eens tegen het licht te houden, want één ding lijkt wel duidelijk en dat is dat er in Den Haag weinig medelijden is met ondernemers.

Indien je het, door alle commotie ten aanzien van belastingontwijking, lastig vindt om te kijken naar belastingbesparing, is het goed om je te realiseren dat een aantal van deze tips ertoe leiden dat er nu belasting betaald moet worden. 

Er wordt nog weleens gedacht dat er een voordeel is als heffing kan worden uitgesteld. 

Dat klopt rekenkundig in veel gevallen niet. Dat is namelijk niet het geval als je over het rendement dat je behaalt met het bedrag dat je eventueel nu niet betaalt, belasting moet betalen tegen een gelijk of hoger percentage.

Als je het doorrekent, is het dus voordelig om nog dit jaar dividend uit te keren om te profiteren van de lagere tarieven. Voor de komende jaren is het in ieder geval van belang om maximaal te profiteren van de eerste schijf voor de aanmerkelijkbelangheffing van € 67.000 waarover 24,5 procent betaald moet worden. Voor sommigen zijn de winstreserves al zo groot dat het beter is de heffing naar voren te halen. In Den Haag is dan in ieder geval op korte termijn weer een gat gedicht.

Bij een schenking aan een kind van € 145.000 komt er nu ook bijna € 14.000 in de schatkist. Het grote voordeel is dat er bij overlijden geen belasting meer betaald hoeft te worden over het geschonkene en de waardegroei. Als jij met dit geld net zo goed onderneemt of belegt op naam van jouw kinderen, is de besparing nog veel groter. Door een goede zeggenschapsstructuur te kiezen kun je op de momenten dat jíj meent dat het goed is, Sinterklaas voor jouw kinderen spelen. Dan is het wellicht op enig moment mogelijk dat een kind een huis kan kopen met geld dat eigenlijk al van dat kind was, maar waar hij/zij nog niet aan kon komen.

Peter Kooijman is notaris bij Kooijman Autar Notarissen.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Kooijman Autar Notarissen

Als je op zoek bent naar een testament, levenstestament, huwelijksvoorwaarden, samenlevingsovereenkomst, waarmee problemen worden voorkomen en belasting wordt bespaard, zijn wij de specialist.

Meer nieuws