Ondernemerschap

Van der Spek Uitvaart: afscheid nemen in crisistijd, wat zijn de mogelijkheden?

Van der Spek Uitvaart - Capelle a/d IJssel

Vanwege de huidige maatregelen die genomen zijn om de verspreiding van het coronavirus in te dammen, kan het laatste afscheid er niet altijd zo uitzien als de nabestaanden en de overledene zelf graag gewild zouden hebben. Gelukkig is er ook veel wat wél kan. Van der Spek Uitvaart zet de mogelijkheden op een rij:

De afscheidsceremonie moet anders ingericht worden en fysiek contact wordt afgeraden. Verdrietig, want juist bij een afscheid is een warme handdruk, knuffel of hand op iemands schouder zo steunend voor de nabestaanden. Samen met de families zoeken we per situatie naar passende oplossingen en waardevolle vervangende rituelen. Want menselijk contact kan ook mét fysieke afstand. Gelukkig is er nog steeds veel mogelijk om een passend afscheid te organiseren. In deze tijd zetten al onze medewerkers zich vol in om – ondanks de ongewone situatie – een mooi, waardig en persoonlijk afscheid te verzorgen.

Afscheid voorbereiden via beeldbellen
Onze uitvaartadviseur kan via beeldbellen met de nabestaanden de gehele uitvaart regelen. Dit doen we via bijvoorbeeld Skype, FaceTime of Zoom. Onze uitvaartadviseurs nemen hier uitgebreid de tijd voor en bieden een luisterend oor. Zo zorgen we samen met respect en liefde, voor een waardevol laatste afscheid. Indien er onder de nabestaanden mensen zijn die niet met de digitale voorzieningen overweg kunnen, is een face-to-face regelgesprek in een van onze uitvaartcentra ook mogelijk. In dergelijke gevallen nemen wij extra voorzorgs- en hygiënemaatregelen om aan de richtlijnen van het RIVM te voldoen.

Laatste verzorging
De laatste verzorging van een overledene vindt zo snel mogelijk na een overlijden plaats. Nabestaanden mogen hier helaas niet langer bij aanwezig zijn. We bespreken de laatste verzorging uitgebreid met de nabestaanden, zodat ze er in gedachten toch een beetje bij kunnen zijn. Het kan voor de familie een mooi ritueel zijn om samen de kleding voor de overledene uit te kiezen. Kies bijvoorbeeld kleding waar iemand zich altijd prettig in voelde of die typisch paste bij zijn of haar stijl.

Opbaring
Een opbaring vindt bij voorkeur plaats in een familiekamer of het uitvaartcentrum. In onze uitvaartcentra kunt u gebruikmaken van comfortabele familiekamers. Dit zijn ruimtes die ingericht zijn in een huiselijke sfeer. De overledene kan hier in alle rust opgebaard worden en u kunt uw dierbare op ieder gewenst moment bezoeken. U kunt 24 uur per dag, 7 dagen per week een bezoek brengen aan de familiekamer. U krijgt zelf een sleutel en kunt dus langskomen wanneer u dat wilt, zonder een afspraak te maken.

Ook een thuisopbaring blijft mogelijk. Wij raden u dit echter niet aan vanwege de restricties die hier momenteel aan verbonden zijn. Zo vindt er onder andere geen dagelijkse thuiscontrole van de koelinstallatie plaats door een van onze medewerkers en moet het sluiten van de kist door de familie zelf worden uitgevoerd. Daarnaast is het op de dag van de uitvaart voor de uitvaartleider niet mogelijk om de woning te betreden.

Bezoeken en de uitvaartplechtigheid
Het is nog steeds mogelijk om een mooie en waardige uitvaartdienst te houden. De uitvaartdienst zal in een intieme setting met maximaal 30 personen plaatsvinden in ons uitvaartcentrum. Het is aan te raden uw komst altijd met de nabestaanden af te stemmen.

Een met corona besmette overledene mag opgebaard worden in een familiekamer of uitvaartcentrum. Indien personen in de naaste familie ziekteverschijnselen hebben of in quarantaine zitten, mag alleen de eerstegraads familie (partner, ouders, schoonouders, kinderen, schoonzoons en schoondochters) op bezoek komen of de uitvaartplechtigheid bijwonen. Ze moeten hierbij wel een chirurgisch mondkapje dragen en gebruikmaken van beschermende handschoenen. Deze materialen zullen door Van der Spek Uitvaart verstrekt worden. Op deze manier kunnen zij toch afscheid nemen van hun dierbare en aanwezig zijn bij de plechtigheid.

Herdenkingsbijeenkomst op een later moment
Nadat de uitvaart in intieme sfeer heeft plaatsgevonden, is het mogelijk om op een later moment als de normale situatie weer van kracht is ook nog een herdenkingsbijeenkomst te houden. Zo houdt u niet alleen de herinnering aan de overledene levend, maar krijgen ook de mensen die niet bij de uitvaart aanwezig konden zijn de kans om samen met de directe nabestaanden stil te staan bij het overlijden. Dit wordt door veel mensen als zeer waardevol ervaren. Vul deze bijeenkomst bijvoorbeeld met mooie herinneringen, verhalen en anekdotes van dierbaren, de favoriete muziek van de overledene, gedichten en brand kaarsen.

Online condoleren
Via ons digitale platform Memoria.nl kunt u op een herdenkingspagina een condoleance of persoonlijk bericht aan de nabestaanden achterlaten. Juist nu er sprake is van afstand wordt dit enorm gewaardeerd. Zo laat u weten dat u met de nabestaanden meeleeft. Daarnaast kunt u foto’s, filmpjes en mooie herinneringen plaatsen waarmee jullie samen de overledene herdenken. Zo ontstaat online een bijzonder en waardevol document dat ook na de uitvaart nog terug te kijken is.

Uitvaart bekijken via een livestream
Een aantal van onze uitvaartcentra beschikken over de mogelijkheid om een uitvaart te volgen via een livestream. Zo zijn vrienden, familie en bekenden toch in staat om het afscheid online bij te wonen. Dit kan via ons speciaal voor nabestaanden ontwikkelde herdenkingsplatform Memoria. Uit respect voor de privacy van de overledene en de nabestaanden is de herdenkingspagina afgeschermd met een inlogcode.

De inlogcode wordt door de familie bekendgemaakt per mail, in de rouwkaart of rouwadvertentie, zodat alle digitaal genodigden mee kunnen kijken. Kunt u niet digitaal aanwezig zijn op het moment dat de uitvaart plaatsvindt? Naderhand is de plechtigheid te downloaden via een link die te vinden is op de herdenkingspagina.

Uitvaartfotografie en -film
In de tijd voor de uitvaart moet er veel geregeld worden. De maatregelen vanuit het RIVM vergen momenteel bovendien extra flexibiliteit van de nabestaanden. De dag van de uitvaart gaat voor sommigen daardoor in een roes voorbij. Het kan op een later moment een teleurstelling zijn als duidelijke herinneringen aan het afscheid ontbreken. Met foto’s van de uitvaart kunt u op een later moment de dag opnieuw beleven en een plek geven.

Wij werken samen met professionele fotografen die op gepaste afstand de dag vast kunnen leggen. Indien gewenst leggen ze voor u op discrete wijze een tastbare en blijvende laatste herinnering vast. Heeft u kinderen die te jong zijn om de uitvaart bewust mee te maken? Ook voor hen kan het waardevol zijn om hier op latere leeftijd nog beeldmateriaal van te kunnen bekijken.

Heeft u vragen? Onze uitvaartadviseurs staan voor u klaar, bel naar: 010 – 447 99 00 of stuur een bericht naar info@vanderspekuitvaart.nl.

Dit artikel wordt u aangeboden door

Van der Spek Uitvaart

Van der Spek Uitvaart verzorgt sinds 1888 uitvaarten in de regio Rotterdam. Onze medewerkers hebben jarenlange ervaring en oog voor detail. Ze luisteren naar uw verhaal, herinneringen en wensen. Zij nemen u alle praktische zaken uit handen of ondersteunen wanneer u vooral veel zelf wilt doen. Die combinatie van expertise, vakmanschap en betrokkenheid maakt dat iedere overledene de uitvaart krijgt die bij hem of haar past.

Meer nieuws