Gemeente Rotterdam vraagt aandacht voor taal in Week van de Alfabetisering

07-09-17

Het is de Week van de Alfabetisering. In deze week wordt door Yes We Care samen met de gemeente Rotterdam aandacht gevraagd voor taal. Taal op de werkvloer, taal in de zorg, taal om te integreren: het is belangrijk op vele gebieden. Taal als middel is de boodschap.

Afgelopen maandag werd het startschot gegeven. Wethouder Robert Simons van Stedelijke Ontwikkeling en Integratie opende de week op het Rotterdamse stadhuis in bijzijn van studenten van Hogeschool Rotterdam. Simons was later op de dag ook aanwezig op de Vlaggenparade aan de Boompjes, waar 34 ondernemers net als vorig jaar hun eigen vlag hesen. 

Bedrijven en organisaties die iets met taal doen, dat kan zijn voor hun eigen werknemers of in begrijpelijke communicatie naar klanten toe, werden in het zonnetje gezet. Twee weken lang hangen de vlaggen van onder andere BAM, Coca Cola, Verstegen en Albert Heijn prominent in de stad. Vorig jaar wapperden 32 vlaggen aan de Boompjes. Die bedrijven die zich dit jaar aansluiten bij het Taalakkoord, ontvingen daarvoor tijdens de borrel maandag een certificaat van deelname. 

Verzekeringsmaatschappij Allianz is dit jaar één van de deelnemers. Wethouder Simons bezocht dat bedrijf deze week omdat zij erg actief zijn op het gebied van taal voor hun klanten. De taalbus gaat bij meer bedrijven langs in de komende maanden. 

Sinds maandag (tot donderdag) lopen ook levende elfjes door Rotterdam. Deze elfjes delen witte en groene ballonnen uit, met de oproep aan Rotterdammers om een elfje in te sturen. Een elfje is een gedicht van elf woorden. Hier zijn een aantal spelregels aan verbonden: het elfje begint met één woord, wordt vervolgd met twee woorden, daarna volgen er drie woorden, vervolgens volgen er vier woorden, en het elfje eindigt met één woord, wat een samenvatting is van het voorgaande. De Rotterdamse stadsdichter Derek Otte maakte een  voorbeeldelfje: 

vormen

de letters

ze vormen woorden

je wereld vol zinnen

zinvoller

Meer informatie over laaggeletterdheid, klik hier

Meer nieuws