Ondernemerschap

Blog Ormer ICT: Datagedreven ondernemen

Ormer ICT - Schiedam

Gebruik data op een manier die waardevol is voor jouw organisatie. Vandaag de dag is datagedreven ondernemen enorm hot en happening. En daarom is een digitale transformatie een pure must om jouw organisatie klaar te stomen voor de toekomst. Voor veel organisaties is het dan ook niet de vraag of ze datagedreven moeten worden, maar hoe. Dus laten we groot denken maar klein beginnen.

Kijk bijvoorbeeld naar een organisatie als bol.com of Thuisbezorgd.nl. Het zijn bekende voorbeelden van organisaties die enorm succesvol zijn. Zij zijn namelijk volledig opgebouwd rondom data. Dat is hun kracht! Maar dan heb je als organisatie al die data tot je beschikking…en dan?

Datagedreven werken

Allereerst beginnen we met het begrip. Want wat is datagedreven werken nu precies? Heel simpel gezegd is datagedreven werken het sturen op basis van gestructureerde, transformerende en gefilterde data om zo tot een goed rapport te komen. Het is een relatief nieuwe manier van werken waarbij men beslissingen neemt én onderbouwd met behulp van data. Veel ‘traditionele’ organisaties maken hier nog geen gebruik van en vaak vindt de besluitvorming nog plaats op basis van het onderbuikgevoel, het ‘we hebben het altijd zo gedaan’. Dus laten we daar eens verandering in brengen.

Laat data vóór je werken

Eigenlijk heel jammer dat het op deze manier nog steeds plaatsvindt. Organisaties verzamelen namelijk al zoveel gegevens over klanten en de bedrijfsvoering. Maar alleen data is echter niet genoeg. Je kunt nog zoveel data hebben maar dat zorgt helaas nog niet voor een datagedreven onderneming. Een kleine hoeveelheid aan betrouwbare data kan véél waardevoller zijn voor jouw organisatie dan een grote hoeveelheid aan uiteenlopende data. En daarom liggen er ontzettend veel kansen in het datagedreven ondernemen. Echter moet je wel eerst investeren, maar daar pluk je al snel de vruchten van. Datagedreven organisaties blijken namelijk juist kosten te besparen en meer resultaten te behalen, denk aan: sales, winst, marges, tijd en meer. Processen kunnen zo efficiënt mogelijk worden ingericht, waardoor beslissingen sneller maar ook accurater genomen kunnen worden. Je bent als organisatie veel flexibeler en beter schaalbaar.

Begin klein maar denk groot

Alle organisaties hebben het potentieel om betere besluiten te nemen die sterk onderbouwd zijn. Alleen betekent het voor bestaande organisaties een omslag in bedrijfsvoering, de mindset en de cultuur. En ondanks deze groeiende behoefte om data te verzamelen heeft bijna 80 procent van de Nederlandse bedrijven moeite met de implementatie van een datagedreven operatie.

Overstappen op een nieuwe manier van werken doe je niet van de éne op de andere dag. Dat begrijpen wij compleet. Op dit moment heeft namelijk slechts één op de zes bedrijven (ofwel 16 procent) de tools, technologie, datacultuur en de visie om als een datagedreven onderneming te worden beschouwd. Daarom helpen wij jou hierbij met vijf tips om een datagedreven cultuur te bevorderen binnen jouw organisatie. Wat wel belangrijk is om te weten is dat je als bestaande organisatie – stapsgewijs – een transformatie moet doorstaan. En hier zullen uitdagingen bij komen kijken maar het zorgt er wel voor dat je organisatie schaalbaarder wordt waardoor je snel kunt groeien en hierdoor wendbaarder bent.

Verzamelen, ordenen en visualiseren

Om datagedreven te ondernemen is het belangrijk dat er eenvoudig en snel inzicht is in jouw data. Dit wordt gedaan met behulp van Business Intelligence oplossingen zoals Power BI. Een oplossing die veel gebruikt wordt door organisaties om datavisualisatie door middel van dashboarding te realiseren. Een dashboard is voor jouw organisatie een informatie management instrument die een duidelijke visualisatie weergeeft van de data in een behapbare samenvatting. Hak knopen door op basis van actuele, realtime inzichten. Want een goed ingericht dataplatform is essentieel.

Lees ook: Ormer ICT beste werkgever in IT Detachering

Dit artikel wordt u aangeboden door

Ormer ICT

Ormer ICT helpt organisaties met het optimaliseren en professionaliseren van hun ICT-organisatie. Dit doen wij door het detacheren van ICT-professionals, het outsourcen van ICT-diensten en ICT-consultancy. Ormer ICT is dé dienstverlener in de ICT waar communicatie met klanten bovenaan staat. Ormer ICT is betrouwbaar en succesvol doordat onze focus altijd daar ligt waar die nodig is om de meest optimale ICT-oplossing voor de klant te realiseren.

Meer nieuws