Blog Beequip: wat is leasen?

08-01-21

De afgelopen jaren hoor je zoveel over leasen, dat het misschien soms gek voelt om de vraag te stellen: wat is leasen eigenlijk? Maar zo vreemd is dat niet, want deze vraag krijgen wij bijna dagelijks aan de telefoon. Dat zegt Beequip. Een blog van onze partner.

Wat betekent leasen?
Lease is een vorm van krediet waarbij een leasemaatschappij een object koopt, bijvoorbeeld een graafmachine, en deze tegen een vaste vergoeding voor een periode die we vooraf met elkaar hebben afgesproken aan jou beschikbaar stelt. Er zijn verschillende vormen van leasen, waarbij het verschilt of jij aan het einde van de periode de eigenaar bent van het object. Lees dat hier: Wat is het verschil tussen financial en operational lease?

Leasing wordt gebruikt om investeringen te doen die je niet in één keer kunt betalen. De graafmachine is dus een mooi voorbeeld, want dat is een kapitaalintensieve machine. Eentje waar je veel tijd in door gaat brengen en daarom heb je waarschijnlijk een grote voorkeur voor welke machine dit gaat worden: het merk, het type, de grootte, de capaciteit. Geen zorgen: je mag deze helemaal zelf uitzoeken. Dat is het mooie van leasen: jij kiest, wij regelen de financiering.

Wat zijn de voordelen van leasen?
Zoals gezegd gaat het bij leasen om grote investeringen. Bij Beequip kun je vanaf een aankoopwaarde van €15.000,- een lease afsluiten. Ook als je het bedrag wél vrij hebt, kan het handig zijn om geld vrij te houden voor andere onkosten. Door te leasen hou je financiële speelruimte.

De voordelen van leasen onder elkaar:

– Jij mag zelf kiezen welke machine je leaset, het merk en type maakt ons niet uit.
– Je betaalt een vast bedrag per maand (deels aflossing, deels rente) voor een vaste, vooraf afgesproken, periode. Je weet dus waar je aan toe bent.
– Deze periode, ook wel de looptijd van de lease genoemd, is minimaal 24 maanden.
– Je kunt een lease afsluiten voor een machine vanaf een aankoopwaarde van €15.000,-.
– Door te leasen hou je financiële speelruimte om andere investeringen te kunnen doen.
– Afhankelijk van de leasevorm waar je voor kiest, ben jij aan het einde van de looptijd van de lease de eigenaar van de machine. Lees hier meer over: Wat is het verschil tussen financial en operational lease?
– Direct weten wat jouw maandbedrag zou zijn? Klik hier om naar onze leasecalculator te gaan.

Lenen versus leasen
Je zou zeggen: om een graafmachine te kunnen kopen kun je ook het geldbedrag dat je nodig hebt lenen. Wat is voordeliger? Lenen, leasen of zelf betalen?

Vraag je een lening aan, dan vragen geldverstrekkers vaak om een garantie of onderpand. Je kunt dan vragen verwachten over jaarverslagen en/of onderpand op je inventaris of voorraad.

Bij leasen is het bedrijfsmiddel zelf het onderpand voor de financiering. Het draait daarom om de machine en in veel mindere mate over jouw bedrijfscijfers. Wanneer je een starter bent, een mindere periode achter de rug hebt of je er niet prettig bij voelt om de garantie of het onderpand ter beschikking te stellen, heeft leasen dus voordelen voor jou. Een ander voordeel is dat je je rekening courant niet hoeft aan te spreken en zo ruimte houdt voor andere investeringen, bijvoorbeeld in mensen en systemen in plaats van in machines. Of om een financiële tegenvaller op te vangen.

Hoe werkt leasen?
Hoe de lease aanvraag precies in zijn werk gaat verschilt per financier. Bij Beequip hebben we dit stap voor stap voor je uitgelegd, zodat je weet waar je aan toe bent. Leasen hoeft namelijk helemaal niet ingewikkeld te zijn. Kijk hier voor een uitleg in 5 stappen: Hoe werkt een lease aanvraag doen?

Welke bedrijfsmiddelen kan ik leasen bij Beequip?
Voor zwaar werkmaterieel biedt Beequip leasemogelijkheden in 14 verschillende equipmentklassen. Klik hier en bereken je direct je leaseprijs in de leasecalculator.

Bij Beequip kun je terecht voor het leasen van:

Wegtransport, waaronder bussen, touringcars, vrachtwagens, vuilniswagens en trailers
Grondverzetmachines, zoals een graafmachine of bulldozer
Containers en ander havenmaterieel
Maritiem leasen, zoals een binnenvaartschip
Landbouwmachines, zoals een tractor
Heftrucks en vorkheftrucks
Kranen, zoals een mobiele telescoopkraan, rups telescoopkraan, mobiele draadkraan, torenkraan, mobiele torenkraan, rups torenkraan of rups vouwkraan
Bouwmachines, zoals een hoogwerker of verreiker
Recycling machines
Schoonmaak– en schrobmachines
Treinen
Energie equipment
Metaalbewerkingsmachine

Lees ook: ‘Wij zijn de motor van het MKB’

Meer nieuws