Buitenbeentjes

17-09-19

In de serie Tegen De Richting In Met… zoekt onze Spookrijder Marco Hendriks met Rotterdamse ondernemers naar díe levensbepalende momenten waarop zij tegen de richting in gingen…… Op de fiets natuurlijk!

Kunnen en durven

Door het aan de kaak stellen van de onverteerbare hoofdstedelijke alwetendheid, voldeed Mario Been aan de twee criteria die Albert Einstein voorschreef om de tegenovergestelde richting op te gaan: genialiteit en moed. Op de fiets onderweg naar Wijn- en Tapasrestaurant La Hermana in Barendrecht besluit ik Mario er niet mee te confronteren. Er zijn nu eenmaal anekdotes die te mooi zijn om zich door de realiteit te laten corrigeren. 

Salsa op maandagochtend

Even later word ik allerhartelijkst ontvangen door Mario en Gianluca Been. Latijnse salsamuziek klinkt door de speakers, de hoge stoelen staan omgekeerd op de tafels. Ondanks het vroege tijdstip, maandagmorgen tien uur, lacht het leven ons toe. ‘We gaan vanmiddag om vijf uur open. Zeven dagen per week. Op vrijdag, zaterdag en zondag zelfs al om één uur. Gekkenhuis! Eerlijk waar!’ 

Met een beetje hulp van vader

Ondertussen serveert Gianluca een heerlijke kop koffie en legt vader Mario zijn hand over mijn schouders. ‘Zo effe bijkomen… stond er zo’n harde wind? Niets van gemerkt op mijn scootertje hahaha…’ De vrolijkheid en ongedwongenheid die we van Mario kennen, is geen geforceerd trucje. Vol trots en met een hemelsbrede glimlach hoort hij het verhaal aan van zijn zoon Gianluca die in 2016 zijn levensdroom in vervulling zag gaan: ‘Samen met mijn goede vriend Jan-Hein Schoehuizen heb ik de gok gewaagd. Maar ik moet eerlijk zijn, zonder de hulp van mijn pa was dat nooit gelukt. Ik ben hem zo dankbaar…’

Altijd zon!

Voorafgaand aan de overname heeft Gianluca (29) als medewerker van 2013 tot 2016 letterlijk en figuurlijk een kijkje kunnen nemen in de keuken van La Hermana. Vol vuur en passie praat hij over de stormachtige ontwikkelingen die La Hermana heeft doorgemaakt onder leiding van Gianluca en sommelier Jan-Hein. Ik heb mijn vraag naar het hoe en waarom van het succesverhaal amper gesteld of Mario antwoordt: ‘Goeie ligging, altijd zon op het terras, zelfs als het regent hahaha’! Serieuzer van toon vult Gianluca aan: ‘Kwaliteit, vernieuwend, klantvriendelijkheid.’

Proeven in Andalusië

Al heb ik geen enkele reden om te twijfelen aan zijn woorden, toch moet het dieper. Mario is evenzeer de vader van Gianluca als dat de wens de vader van mijn gedachte is: de Beentjes móeten Buitenbeentjes zijn. Andersdenkenden. Kan niet anders. En dus gaan we het rijtje kwaliteit, vernieuwend en klantvriendelijkheid nog eens af. Gianluca: ‘Culinaire kwaliteit is onze constante factor. We schenken over de 80 verschillende soorten wijnen. Jan-Hein trekt er ieder jaar bewust op uit om de lekkerste wijnen in te kopen. Van Frankrijk tot Argentinië, van Spanje tot Chili. Geldt ook voor onze menukaart. We reizen zelf naar pak ‘m beet Andalusië om vóór te proeven. Zegt genoeg toch?’

Verwen-verlenging

De Spookrijdersmentaliteit van La Hermana komt pas écht aan het licht als Gianluca schetst hoe hij zijn klanten probeert te onthaasten: ‘De mens-anno-nu wil alles snel-snel-snel. Wij kiezen doelbewust een ándere richting: in La Hermana kies je niet voor het traditionele hoofd-tussen-na-patroon waarbij de klant na een dik uur alweer buiten staat. Wij serveren in meerdere gangen. Klanten zitten bij ons úren aaneen. Wij verlengen het moment van genieten. Bovendien vernieuwen we regelmatig onze menukaart.’

Opa van 32

‘Uiteindelijk is onze klantvriendelijkheid állesbepalend: we zijn een open en gastvrij restaurant. De sfeer is gemoedelijk. Dat zit in ons DNA en daarop wordt ook het personeelsbestand geselecteerd. Jan-Opa-Hein is met zijn 32 jaar de oudste van ons team hahaha. We zijn jong, dynamisch, vrolijk. Het moet écht zijn. Vriendelijk. Oprecht. Puur. Zoals onze gerechten en wijnen…’

Zíjn mentaliteit en míjn talent…

Uit alles blijkt Gianluca een horecaman in hart en nieren, al lag die keuze niet bepaald voor de hand. Na zijn atheneum werkte Gianluca als bediende in een restaurant in de Rotterdamse binnenstad. Het verdiende goed en zijn voetbalcapaciteiten werden door Mario gekwalificeerd als net-niet. Mario: ‘Tsja… een mix van zíjn mentaliteit met mijn talent… dat had inderdaad een aardige speler opgeleverd…’

Crisis als de wijn op is

Eenmalig international Mario Been kijkt vooral dankbaar terug op het voetbal. Als speler en trainer kende hij de nodige toppen (hij speelde in Italië ooit tegen Maradona) en dalen (10-0 nederlaag als trainer van Feyenoord tegen PSV). De verharding van de samenleving, op social media én in zijn privéleven, deed hem pijn. Nu, jaren later, blijkt hij alles beter te kunnen relativeren, getuige zijn verwijzing naar de muur waarop in neonletters Het Is Pas Echt Crisis Als De Wijn Op Is te lezen is, om er op zijn Gijps aan toe te voegen: ‘Goed hè…’ 

Henk of Piet werd het niet

Op 25 maart 1990 wordt Gianluca, op aanbevelen van de president van voetbalclub AC Pisa, geboren in een eersteklas ziekenhuis in Pisa, het hart van Toscane. Het verklaart de mediterrane voornaam van zijn zoon (‘we hadden hem ook Henk of Piet kunnen noemen, maar ja ik voetbalde nu eenmaal bij Pisa’) en was wellicht een impliciete voorbode voor zijn latere carrière in de horeca.

En je kon zo goed leren…

Op een goede avond in 2012 meldt Gianluca aan de keukentafel dat hij de opleiding International Hotel & Hospitality Management wil gaan volgen aan het Rotterdamse Eurocollege. Zijn ouders waren aanvankelijk not amused. Mario: ‘Luca ging inderdaad tégen de richting in. Zijn moeder vond het zonde van zijn vwo-diploma. En ik? Toen ik zag wat die school kostte, zei ik: Ga jij maar weer lekker voetballen hahaha…

Thuiswedstrijd

‘Maar serieus, het is toch allemaal niet te plannen? Ze moeten lekker doen wat ze zelf willen. Naast Gianluca heb ik aan Jamie een ontzettend lieve en zorgzame dochter. Ze werkt bij Snip Snap On Social, een bedrijf op de Coolsingel dat gespecialiseerd is in het maken van bedrijfsvideo’s voor social media. Helemaal haar ding. Zo valt alles op zijn plek. Ik houd van mijn werk als voetbalanalist bij Fox en ik schuif regelmatig aan bij voetbaltalkshow Rondo. Als er nog eens een mooie club komt, dan heb ik interesse. Tuurlijk. Maar weet je, iedere keer als ik hier in La Hermana bij Gianluca ben, speel ik een thuiswedstrijd hahaha. Echt, ik ben tevreden zo.’ 

Kroonprins

Op hetzelfde moment gaat de deur open en komt Astrid Been binnen met de kleine waarover Gianluca al een paar keer trots sprak. Opa Mario Been, mijn grote kleine held van Zuid die het 35 jaar geleden aandurfde om Johan Cruijff op zijn nummer te zetten met de gefingeerde spits Vladimir Brenzef, veert op van zijn barkruk om zijn vrouw en kleinzoon te begroeten. ‘Kijk dít is James Been, onze kroonprins! Als je ziet hoe snel hij zijn fles melk opdrinkt, weet ik het zeker: net als zijn pa geknipt voor de horeca hahaha!’

Meer nieuws